Soluții de dezvoltare pentru afaceri

5 mituri despre fondurile europene

By on 16 August 2010 in Finanțări nerambursabile

Despre fondurile europene, nerambursabile, sau mai elaborat vorbind – fondurile structurale – majoritatea întreprinzătorilor au ceva cunoştinţe: de prin mass-media, de la prieteni, de la colţ de stradă, ceva ceva se ştie despre acest subiect. Dar ce anume se ştie despre aceste fonduri?

Fără să întreb, în acest an am primit răspuns la această întrebare pe parcursul diverselor întâlniri cu clienţii. Şi ce am aflat mi-a întărit o convingere personală mai veche: există multă dezinformare, dar pe alocuri şi dezinteres.

Astfel, am alcătuit un top cu cele mai des întâlnite 5 mituri despre fondurile europene:

    1. Nimeni nu poate accesa fondurile europene!

Pentru că nu vreau să impresionez cu statistici şi multiple denumiri de programe de finanţare, mă voi rezuma la ograda proprie: în perioada 2006-2009, ROMCOM a depus peste 200 de proiecte, în cadrul mai multor programe de finanţare.

Astfel, studiind oportunitatea de finanţare existentă sau apelând la un expert pentru consultanţă, se poate afla cum poate fi acceptat un proiect de finantare nerambursabilă. Aşadar, varianta cu “nimeni” pică!

    1.  Fondurile europene le iau doar unii!

Pentru întocmirea proiectelor de finanţare, lucrăm cu companii din profiluri variate din punct de vedere al domeniului de activitate, al dimensiunii afacerii, al indicatorilor financiari, etc.

La 31 mai 2010, ROMCOM număra în portofoliu 220 proiecte aprobate. Asta înseamnă că proiectele depuse se aprobă, ba mai mult, beneficiarii semnează şi contractul de finanţare. Conceptul că doar cu relaţii poţi avea acces la fondurile structurale, nu numai că e învechit, dar e şi total neadevărat.

    1.  Proiectul se aprobă, implementezi proiectul, dar nu vezi nici un ban!

“Chiar se dau banii aceştia?” – întreba de curând un client.

Dacă ne uităm din nou la datele statistice ale ROMCOM, putem vedea că pentru peste 150 de clienti ROMCOM s-au realizat deja decontările cheltuielilor de investiţie, întreprinzătorii implementând cu succes proiectele.

    1.  Fondurile europene s-au epuizat!

Asta chiar m-a făcut să zâmbesc. Cât de uşor, sub astfel de fraze, ne ascundem lipsa de curaj, de informaţie (multi antreprenori nu au suficiente informaţii despre aceste oportunităţi pentru mediul de afaceri român), sau mai grav, lipsa unei planificări riguroase a afacerii (Unde mergem? De ce? Cum? Sunt întrebări pe care foarte putini întreprinzători şi le pun cu privire la afacerile lor)

E adevărat că pe câteva linii de finanţare, anul acesta se vor epuiza fondurile, dar nu putem vorbi de o epuizare totală a fondurilor europene.

    1.  Documentaţia necesară este greoaie şi stufoasă!

Elaborarea unui proiect de finanţare nerambursabilă este mai mult sau mai puţin complexă. Aici putem vorbi de un volum oarecare de documente, dar nicidecum de greutăţi în pregătirea lor. Mai ales dacă se apelează la ajutorul unui consultant cu experienţă, tot efortul se poate rezuma la câteva copii ale documentelor de înfiinţare a societăţii, ale documentelor cu rezultatele financiare, câteva oferte, etc. Şi până la urmă, este vorba de bani oferiti cu titlu gratuit – chiar nu merită puţină concentrare în plus?

Cam aşa arată un început al listei cu mituri despre fondurile europene. Te aşteptăm în comunitatea ROMCOM ca să împărtăşeşti cu noi şi alte mituri existente şi poate vom contribui puţin la schimbarea percepţiei despre această oportunitate prezentă, încă.

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus