Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Cum poți începe o activitate turistică cu 90% finanțare nerambursabilă?

By on 20 January 2016 in Finanțări nerambursabile

Dezvoltarea turismului în mediul rural a fost și este considerată o prioritate la nivel național și a fost inclusă ca prioritate și prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Astfel, prin submăsura 6.2 și 6.4, agropensiunile sunt considerate ca și domenii prioritare și ca urmare sunt și punctate suplimentar și au o rată de finanțare de 90%.

Agropensiune v2

În acest articol vom prezenta ce înseamnă agropensiunea și cum se poate obține o finanțare prin submăsura 6.4. Deși sunt eligibile și prin submasura 6.2, nu vom detalia această posibilitate pentru că nu consider realist înființarea unei agropensiuni în limita financiară a submăsurii 6.2 (70.000 euro).

Ce este agropensiunea?

Acest tip de activitate este condiționat de existența unei activități agricole: cultură în câmp, legume în câmp, gradină sau spații protejate, livadă, creșterea animalelor, creșterea albinelor etc (una din acestea sau o combinație între ele).

Activitatea agricolă poate să se desfășoare de mai mult timp sau să fie înființată în anul curent. IMPORTANT: la data depunerii proiectului de finanțare pentru agropensiune, solicitantul trebuie să aibă activitate agricolă efectivă, lucru care se dovedește prin înscrierea în registrul agricol de la primărie, înscrierea la APIA/DSVSA după caz.

Astfel, fermierul, persoana care desfășoară activitate agricolă, dorește suplimentarea veniturilor obținute din agricultura, prin activități de cazare turistica. Avem activitatea agricolă și prin FEADR, submăsura 6.4, solicităm finanțare pentru înființarea agropensiunii.

Agropensiunea este (sau va fi) domiciliul fermierului și pe lângă reședința personală (care nu este eligibilă), mai există până în 8 camere în care turiștii se pot caza.

Care este diferența între PENSIUNE TURISTICĂ și AGROPENSIUNE?

PENSIUNEA TURISTICĂ oferă doar servicii de cazare și uneori și de alimentație publica (cazare și masă). În cazul AGROPENSIUNII, activitatea nu se rezumă doar la servicii de cazare ci presupune și contactul cu activitatea agricolă: turiștii pot să asiste și să participe la activitățile agriole din cadrul fermei. Turiștii au astfel acces la produse agricole proaspete, obținute de cele mai multe ori în condiții ecologice

Ce se poate finanța prin FEADR, submăsura 6.4?

Proiectul de finanțare poate include: construcția agropensiunii, dotarea acesteia cu mobilier, electrocasnice, alte dotări pentru turiști (saună, jacuzzi, masă de biliard, tenis de masă, etc), racordarea la utilități, servicii de proiectare și consultanță, anumite taxe aferente.

Absolut toată investiția este eligibilă pentru finanțare?

Nu. Așa cum ziceam mai sus, spațiile aferente locuinței fermierului nu sunt eligibile. Aici mă refer la dormitorul acestuia și spațiile aferente dacă există (baie, dresing, etc). Bucataria, sala de mese, livingul și alte spații comune sunt eligibile pentru finanțare integral. De asemenea nu sunt eligibile utilitățile înafara limitei de proprietate (de exemplu costurile de alimentare cu energie electrică de la rețeaua electrică existentă până la limita dvs de proprietate).

Și sigur se aprobă proiectul dacă îl facem acum?

Aceasta este o întrebare care o aud tot mai des în ultima vreme dar care are un raspuns mai complex. În primul rând contează punctajul pe care îl poate atinge proiectul dvs. Aici discutăm de vechimea generală a firmei, vechimea firmei în agricultură și domeniul prioritar și avem câteva situații:

  • O firmă nouă care doar în acest an a început activitatea agricolă și vrea sa facă o agropensiune poate avea între 30 și 50 puncte (depinde de locația agropensiunii).
  • O firmă cu vechime de 2 ani (cu profit în ultimul an) care doar în acest an a început activitatea agricolă și vrea sa facă o agropensiune poate avea între 45 și 65 puncte (depinde de locația agropensiunii).
  • O firmă cu vechime de 3 ani (cu profit în ultimii doi ai) care doar în acest an a început activitatea agricolă și vrea sa facă o agropensiune poate avea între 55 și 75 puncte (depinde de locația agropensiunii).
  • O firmă cu vechime de 3 ani (cu profit în ultimii doi ai) care a început activitatea agricolă mai de devreme de 12 luni și vrea sa facă o agropensiune poate avea între 70 și 90 puncte (depinde de locația agropensiunii).

*100 puncte nu se pot atinge, 90 fiind maximul.

Dupa ce am stabilit punctajul pe care îl puteți atinge, ajungem la aspectul care nu se poate controla de loc: numărul de proiecte care se depun la nivel național și punctajul fiecărui proiect în parte. Anul trecut de exemplu s-au finanțat și proiecte cu 25 puncte dar pe anul acesta s-ar putea să nu mai fie suficient și dacă se depun multe proiecte, pragul minim să urce. Deci da, există și un anumit risc dar prima condiție pentru aprobarea unui proiect, este întocmirea și depunerea acestuia.

Ce obligații am dupa ce împlementez proiectul?

  • Obligațiile care trebuie menținute 5 ani sunt următoarele:
  • Menținerea activității agricole – venituri din activitate agricolă;
  • Menținerea activității turistice – venituri din activitatea turistică;
  • Pastrarea destinației spatiilor conform proiect – nu se permite închirierea camerelor ci doar servicii de cazare pe termen scurt.
  • Astfel, daca activitatea de la depunerea proiectului se menține cel puțin 5 ani, totul va fi ok.

Oportunitatea de afaceri

Foarte multe persoane cu care am discutat se gândeau cum vor scoate venituri și profit din această activitate. Aici intră creativitatea și antreprenoriatul fiecăruia în parte. Tot mai des apar articole pe internet despre beneficiile terapeutice obținute în timpul muncii în gradină, din întreținerea pomilor fructiferi. Cum ar fi sa oferiți pachete speciale: weekendul capșunilor (2 nopți de cazare și aveti posibilitatea de culege și manca la discreție capșuni delicioși din gradina proprie) sau weekendul florilor (ce poate fi mai relaxant decât un weekend când cireșii sunt înfloriți?). În ziua de azi, mulți copii nu mai ies din oraș și vad animalele doar la televizor. Ar fi o experientă pentru ei sa adune oua direct de cotețul găinilor, să participe la mulsul vacilor de lapte, sa culeaga cartofi direct din pământ etc. Tot ce aveți nevoie este puțină imaginație!

Noi vă putem ajuta la partea tehnica: întocmirea proiectului de finanțare, depunerea și implementarea proiectului. Vă stăm alături de la început până se finalizează proiectul și vă ajutăm să treceți prin toată birocrația aferentă.

Dacă v-am convins, haideți să discutăm.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus