Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Avantajele fondurilor europene pentru întreprinzători

By on 14 September 2010 in Finanțări nerambursabile

Fondurile structurale au fost disponibile atât înainte de aderarea României la UE cât şi după acest moment. Cu toate acestea o mică parte din întreprinzători au manifestat şi manifestă interes faţă de aceste oportunităţi de finanţare europene.

Cei mai mulţi se plâng de birocraţia excesivă pe care obţinerea fondurilor o presupune, alţii nu dispun de partea de confinanţare iar alţii nu văd partea de beneficiu pe care programele europene o oferă (28-30 milioane Euro din partea UE pentru perioada 2007-2013).

In cele ce urmează, vom observa pe scurt unul din avantajele pe care accesarea unei finanţări europene le oferă iniţiativelor antreprenoriale.

Orice afacerist este interesat de rentabilitatea afacerii pe care o conduce. Cu cât rentabilitatea este mai mare, cu atât este mai bine. Cuantificarea profitabilităţii se face prin mai multe metode confirmate în teoria economică.

Una dintre aceste metode destul de des întâlnită în practica afacerilor se numeşte “payback period”. Este folosită datorită simplităţii ei. Ea se referă la perioada de timp necesară pentru profitul unei investiţii să acopere investiţia iniţială. Spre exemplu, dacă avem o investiţie iniţială de 220.000 Euro care produce un profit anual de 20.000 Euro înseamnă că sunt necesari 11 ani pentru a acoperi în totalitate investiţia.

Ei bine, când se semnează un contract de finanţare pe fonduri europene, perioada necesară pentru recuperarea sau acoperirea aceleiaşi investiţii este de 3 ani si ~4 luni. Pentru că Autoritatea de Management a domeniului sau măsurii respective se angajează să returneze, în general, până la 70% din investiţia pe care solicitantul o bugetează.

Astfel, din investiţia iniţială de 220.000 Euro, 154.000 Euro (reprezentând cele 70 de procente contractate din fonduri europene) şi 40.000 Euro (reprezentant profitul pe anul I şi II) se întorc în primi 2 ani de activitate, rămânâd pentru anii următori de recuperat încă 26.000 Euro. Asta înseamnă aproximativ un an şi 4 luni. Deci, durata de amortizare a afacerii este în total de aproximativ 3 ani şi 4 luni.

Fără a mai lua în calcul alte modalităţi de rafinare a metodei “payback period” (cum ar fi valoarea în timp a banilor, costul de oportunitate sau rata internă de rentabilitate) observăm de departe că fondurile europene reprezintă un avantaj net pentru afaceriştii care decid să le acceseze.

Pentru mai multe detalii despre cum se pot accesa fondurile europene vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0259 479 793, prin e-mail: office@romcom.ro sau la sediul nostru din Oradea de pe str. Sf. Ladislau nr. 7.

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus