Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Care va fi evoluția tranzacțiilor imobiliare în 2011?

By on 5 January 2011 in Finanțări nerambursabile

În 2010 s-a constatat o stagnare pe piața imobiliară din punct de vedere al numărului de tranzacții. Și în 2010, ca și în 2009, numărul de tranzacții imobiliare (locuințe și terenuri) s-a situat aproximativ la același nivel: aproximativ 350.000.

Chiar dacă raportat la fondul locativ din România, comparativ cu alte țări europene stăm foarte bine (datele comparative le găsiți pe businessday.ro), totuși față de nivelul tranzacțiilor din perioada de dinaintea crizei, în anii 2007 și 2008 – când se înregistrau aproximativ 500.000 tranzacții – s-a înregistrat o scădere semnificativă.

Pentru că creditul ipotecar a înregistrat o scădere și mai accentuată decât numărul de tranzacții imobiliare, în lipsa informațiilor se pot presupune două aspecte: fie se plătesc o mare parte din aceste tranzacții cu bani din economia subterană, fie acest număr ridicat de tranzacții este dat de vânzarea în lanț, folosindu-se aceeași bani pentru mai multe tranzacții consecutive.

Personal, înclin să cred că această a doua variantă este cea reală, mai ales datorită acțiunilor inițiate de către bănci și alte instituții de creditare pentru executarea silită a garanțiilor imobiliare ale restanțierilor. Aceste garanții executate fiind la prețuri semnificativ mai mici decât piața, sunt tentante și de multe ori banii folosiți pentru achiziția lor sunt rezultați din vânzarea altor imobile mai scumpe, generându-se astfel un lanț de 3-4 tranzacții (după părerea unora până la 10 tranzacții), fără să se folosească bani noi pentru fiecare din ele.

Ce va aduce 2011? Este greu de prezis. Conducerile multor companii din diverse ramuri ale economiei își bugetează ușoare creșteri. Orice redresare a economiei, oricât de mică ar fi, va avea implicații si asupra sectorului imobiliar. Dar pe de alta parte, dacă dobânzile la creditele ipotecare nu vor regresa și dacă creșterile salariale vor fi nesemnificative sau nule, atunci este posibil ca valul de executări anunțat de bănci la începutul acestui an, să fie urmat și de alte valuri, deoarece se așteaptă ca un maxim de executări silite să se înregistreze în vara anului 2011. Acestea vor pune o povară în plus asupra prețului și nu vor contribui la aducerea de bani noi in tranzacțiile imobiliare.

Cristi Jugariu

Despre autor

Despre autor: Economist de formare, absolvent al Facultăţii de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea, după o experiență de 8 ani în managementul producției în industria alimentară Cristi s-a alăturat echipei ROMCOM în anul 2010. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus