Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Cinci idei despre cum vă puteţi menţine într-o formă excelentă ca trainer

By on 17 August 2010 in Training
Mă aflam de patru săptămâni la acelaşi subiect şi aveam în faţa mea un grup de participanţi plini de entuziasm care după întâlnire încă mai doreau să stăm la discuţii. Singurul meu gând, însă, era să pot dormi puţin în camera mea înainte de cină, iar apoi să petrec o oră, două de relaxare totală în faţa televizorului. Complet greşit. Dată fiind dorinţa noastră de a fi traineri activi şi devotaţi, sunt sigur că îmi înţelegeţi dilema. Pericolul este să ajungem la epuizare sau să ne limităm la a păşi strict pe urmele altora. Era timpul să mă preocup de recreerea mea personală. Mi-am scos imediat carneţelul de notiţe şi am început să fac ceea ce fac cu plăcere toţi trainerii buni: brainstorming. Găsiți aici cinci dintre ideile mele:

1. Observaţi un alt trainer

Noi toţi avem personalităţi şi stiluri diferite. Uneori, observarea altor colegi în timpul lucrului este un exerciţiu revigorant şi instructiv. Nu faceţi, însă, comparaţii. Scopul nu este să vă evaluaţi propriile metode sau să vă confirmaţi abilităţile de trainer, ci să savuraţi energia şi unicitatea unei alte persoane. Respectați necondiționat trăsăturile, caracteristicile şi metodele speciale. Apoi propuneţi-vă ca pe viitor să implementaţi în propriile sesiuni de training unele aspecte ale observaţiilor pe care le-aţi făcut.

2. Încercaţi ceva nou

Cât de des încercaţi ceva nou? Obisnuinţa este incubatorul comodităţii, previzibilităţii şi încrederii, dar o perlă nu se naşte niciodată fără un grăunte de nisip. Dacă încercaţi ceva nou în cursul unei şedinţe, veţi stârni interesul tuturor şi le veţi capta atenţia. Nimic nu poate da sare şi piper şedinţelor şi nu poate crea un suflu nou mai bine decât atracţia pe care o creează necunoscutul. Ar putea fi vorba de explicarea unui concept într-o altă manieră, de prezentarea unui workshop/exerciţiu nou sau de schimbarea ordinii temelor pe care le discutaţi. Orice aţi alege pentru a schimba vechea metodă – rezultatele vă vor surprinde în mod plăcut.

3. Citiţi o carte despre training

O carte ne poate ajuta să ne lărgim orizonturile cunoaşterii. Interacţiunea cu ideile unui autor ne deschide uşi spre noi posibilităţi pe plan mental. Experimentele din planul gândirii conduc la noi comportamente, iar comportamentele noi ne pot scoate din rutina uneori obositoare. Nu demult am citit un discurs nemaipomenit: discursurile interactive ale lui Thiagi. Sunaţi aşadar un prieten şi întrebaţi-l ce anume citeşte sau ce vă poate recomanda.

4. Abordaţi o temă nouă

Când aţi implementat ultima dată ceva complet nou? Pentru a fi traineri eficienţi trebuie să rămânem totodată studenţi energici şi activi. Acceptaţi o nouă provocare. Chiar dacă o anumită temă este nouă şi nu se numără printre cele pe care le trataţi dvs de obicei, ea vă va da aripi. Vă poate furniza noi idei sau noi modalităţi de abordare a temelor pe care le discutaţi de obicei. Odată am fost rugat în ultimul moment să suplinesc un alt trainer. De teamă, m-am blocat. Practic nu ştiam nimic despre implementarea unui workshop de rezolvarea problemelor şi gândire critică. M-am aplecat însă asupra materialului şi am încercat să asimilez tot ce mi-a căzut în mână. În felul acesta mi-am recăpătat încrederea în abilităţile mele de moderator şi am dobândit o înţelegere mai amplă a unei teme noi şi a unui domeniu complet nou până atunci, domeniu pe care l-am putut fructifica în celelalte seminarii ale mele.

5. Odihniţi-vă

Importanţa odihnei a fost una dintre acele lecţii pe care le aplicăm cel mai puţin şi pe care a trebuit s-o învăţ cu atitudinea unui sportiv ambiţios. Îmi doream neapărat succesul şi eram atât de motivat încât mă avântam mereu înainte. Toate îşi au însă ritmul şi locul lor, astfel încât să-ţi poţi reveni şi să poţi creşte. Pe termen lung îmi făceam mai mult rău decât bine prin faptul că îmi solicitam încontinuu organismul fără a-mi lăsa timp pentru pauză şi pentru recreere. Odihna a devenit o parte stabilă din planul meu de training, la fel de importantă ca trainingul în sine. Noi nu avem întotdeauna controlul asupra programului nostru şi nici luxul timpului liber, dar ar trebui să găsiţi metode de a folosi şi cele mai mici oportunităţi pentru repaus.

Suntem oameni şi, prin urmare, putem ajunge uneori obosiţi şi chiar epuizaţi. Acceptaţi aceste momente trecătoare cu o atitudine corectă. Ele sunt la fel de reale ca momentele de culme şi, cu puţină răbdare, atenţie şi energie creativă putem reveni la forma cea mai bună.

 

Autor: Terrence Gargiulo. Traducere si adaptare: Persolog Romania – Peter Kulcsar.

© persolog – cu aprobarea ASTD (American Society for Training & Development).

www.persolog.ro

 

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus