Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Idee de afacere: Ciupercarie cu finanțare de 90% prin FEADR

By on 28 December 2015 in Finanțări nerambursabile

La o simplă căutare pe internet, gasești o serie de pagini de internet care îți prezintă în detaliu oportunitățile unei afaceri cu ciuperci: ghiduri complete, planuri de afaceri, cărți cu prezentarea afacerii la cheie etc. Este o abundență de informații în ce priveste acest domeniu dar vă recomandăm să luați aceste informații cu precauție, din câte ne-am dat noi seama, scopul principal fiind vânzarea cărților. Totuși, sunt o sursă de informații despre ce înseamnă cultivarea ciupercilor.

Ciuperci

Cererea există

Pornim de la următoarea premisă: există o cerere de ciuperci proaspete și produse derivate pe piața din România și creșterea ciupercilor poate fi intradevăr profitabilă dacă se face în condiții adecvate.

Luați legătura cu un specialist

Așadar, dacă v-ați hotărât să începeți o asemenea afacere, primul pas ar fi să luați legatura cu un specialist, cu un tehnolog care face asta de mulți ani și vă poate prezenta câteva ciupercării care deja funcționează și au fost înfiițate cu ajutorul lui și unde colaborează și în prezent. Un tehnolog bun vă poate da în detaliu toate informațiile de care aveți nevoie: de la o estimare a investiției până la o estimare realistă a costurilor și veniturilor reale.

Desfacere

Un al doilea pas ar fi să vă gandiți la piața de desfacere: puteți vinde direct la magazine mari, în magazine mici, direct în piată dar și în restaurante, hoteluri, etc care au nevoie constant de produse proaspete și de calitate.

În momentul în care vă dimensionați afacerea dvs trebuie să țineți cont că oricare ar fi piața dvs de desfacere, toată lumea caută parteneri de încredere care pot să livreze constant cantități relativ predictibile. Pentru o pizzerie de exemplu, ciupercile sunt un produs de bază și au nevoie constant de o anumită cantitate (determinată de vânzările lor zilnice), dacă nu se pot baza pe tine să le livrezi constant cantitatea dorită de ei, probabil vor căuta alt furnizor.

Un tehnolog bun, vă poate calcula care este baza de producție necesară pentru a putea recolta și livra zilnic produse proaspete.

Crescătorie modernă profitabilă

Un exemplu de o crescătorie modernă și care considerăm că poate fi profitabilă ar fi compusă din min. 3 (recomandat 4) camere de cultură de aproximativ 175 mp fiecare în care sunt amplasate 3 rasteluri cu 3-4 rafturi fiecare. Asta ne dă aproximativ 230 mp de spațiu efectiv de producție. Camerele de cultură pot fi construcții vechi care să le modernizați, hale noi sau chiar structură metalică cu folie dublă stil solar.

Fiecare din aceste camere de cultură trebuie să aibă temperatura controlată și sisteme de măsurare și control oxigen și dioxid de carbon din aer. Sistemele automate pentru temperatură și calitate aer vă ridică valoarea investiției inițiale dar vă cresc semnificativ șansele unei producții ridicate.

Pe lănga camerele de producție ar fi spațiile tehnice aferente: cameră tehnică, spațiu de depozitare (un spatiu de depozitare frigorific vă ajută să țineți ciupercile o perioadă mai lungă după recoltare), vestiare și grupuri sanitare. Ciupercile le puteți livra doar în ladițe sau le puteți ambala în recipiente de 250g sau 500g dar pentru asta aveți nevoie și de echipamente de cantărire și ambalare.

Pentru a maximiza profitul puteți să vă gandiți și la o mică procesare (ciuperci la borcan sau conserva, ciuperci deshidratate, etc). O asemenea investiție poate începe de la 200.000 euro și poate ajunge la 700.000 euro. Dar așa cum ziceam, necesarul de spațiu de producție, aranjarea și dotarea acestuia trebuie făcută cu un tehnolog care de obicei are relații cu furnizorii de asemenea echipamente și știe exact costurile aferente.

Finanțare 90%

Poate suma de 700.000 euro este o sumă pe care majoritatea dintre noi nu o avem și o asemenea investiție pare imposibilă. DAR, ce ziceți de o finanțare de 90%? Un aport propriu de doar 70.000 euro pare mult mai bine, nu?

Prin FEADR, submăsura 4.1 putem să vă ajutăm să obtineți o asemenea finanțare. Ciupercile sunt încadrate în categoria legumelor în cadrul submăsurii 4.1 care este domeniul prioritar al acestei linii de finanțare. Înformații despre cum puteți atinge 90% finanțare nerambursabilă sau alte informații relevante despre submăsura 4.1 găsiți și în ultimele articole scrise de mine.

Haideți să discutăm

Deci dacă aveți deja conturată idea de cultivare a ciupercilor și aveți un buget estimativ pentru investiția dorită, vă rugăm să ne contactați pentru a vedea concret care sunt pașii următori pentru un proiect cu fonduri nerambursabile!

Un proiect bun este un proiect pregatit din timp așa că vă recomandăm să programați o întalnire cât mai repede!

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus