Soluții de dezvoltare pentru afaceri

100 argumente pentru un credit ROMCOM: Poți utiliza creditul ROMCOM pentru a refinanța credite păguboase (54)

By on 25 July 2016 in Credite IMM

Ţi-ai dorit vreodată să dai timpul înapoi?

credite romcom refinantare

Probabil că dacă aş pune această întrebare unui grup de oameni aleşi pur aleatoriu, răspunsul ar fi în unanimitate DA. Dacă aş merge însă mai departe şi aş întreba de ce, probabil că răspunsurile s-ar grupa în două categorii.

Oportunități ratate

Unii ar vrea să dea timpul înapoi ca să facă ceva: să acţioneze într-un moment când nu au acţionat şi au ratat o oportunitate, să retrăiască momente fericite, să facă un bine pe care l-ar fi putut face cuiva şi aşa mai departe.

Decizii greșite

Alţii, însă (şi suspectez că vorbim de majoritatea), ar da timpul înapoi ca să poată alege să nu facă ceva: să nu spună un cuvânt care a rănit pe cineva, să nu acţioneze într-un mod nepotrivit sau neproductiv, ori să nu ia o decizie pe care au luat-o şi au regretat-o ulterior. Şi lista poate continua.

Decizii financiare

Din categoria deciziilor regretabile, multe au de-a face cu aspectele de ordin financiar. Banii, prin lipsa ori prin abundenţa lor, ne influenţează viaţa – direct sau indirect, în măsuri diferite – indiferent dacă suntem copii, tineri sau bătrâni, sănătoşi sau bolnavi, căsătoriţi sau necăsătoriţi, cu copii sau fără şi aşa mai departe. Mai devreme sau mai târziu, aproape toţi suntem puşi în situaţia de a lua decizii de ordin financiar, unele chiar foarte importante şi care ne pot influenţa în mod determinant cursul vieţii. Iar când aceste decizii se dovedesc ulterior a fi fost neinspirate, apare de obicei sentimentul de regret.

Decizii de finanțare

Ca să restrângem şi mai mult aria discuţiei, în categoria deciziilor financiare o bună parte are de-a face cu decizii de finanţare, indiferent dacă vorbim despre persoane fizice sau societăţi comerciale. Aceste decizii sunt cu atât mai problematice prin prisma faptului că duc la cheltuirea unor sume de bani pe care cel în cauză nu le are la momentul zero şi care urmează a fi rambursate, cu dobândă, de-a lungul unui interval de timp de obicei lung. În mod normal, decizia de a accesa o finanţare se bazează pe anumite premise referitoare la veniturile viitoare din care va fi rambursat şi împrumutul. Dacă aceste premise nu se mai respectă şi veniturile viitoare nu mai sunt suficiente, devine problematică şi achitarea datoriei.

În activitatea de până acum am întâlnit numeroase situaţii în care persoane bine intenţionate (şi de multe ori cu experienţă) au luat decizii de finanţare care la ora respectivă păreau corecte şi oportune, dar care ulterior nu şi-au mai putut respecta obligaţiile de rambursare conform contractelor. În unele cazuri, creditele au fost contractate pentru diverse investiţii care urmau să genereze venituri din care să se ramburseze împrumutul, însă veniturile generate nu au mai fost la nivelul preconizat – fie dintr-o estimare iniţială greşită, fie pentru că în timp s-au schimbat condiţiile de piaţă, legislaţia etc şi afacerea şi-a schimbat cursul. În alte cazuri, banii au fost utilizaţi la cumpărarea de active cu scopul unei investiţii pe termen lung (de exemplu un imobil) şi creditul urma să fie achitat din alte venituri care până la urmă nu s-au mai realizat. Unele societăţi au apelat la finanţare de tipul unei linii de credit pentru a-şi susţine sau dezvolta activitatea şi, tot din diverse considerente, previziunile nu s-au realizat şi linia de credit n-a putut fi rambursată la scadenţă.

Ce e de făcut

Ce e de făcut în astfel de situaţii? Atunci când scenariul cel mai probabil este că veniturile preconizate iniţial (fie personale, fie generate de afacere) nu mai au şanse să se materializeze, se impune o decizie radicală. Poate că în astfel de situaţii cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să-ţi marchezi pierderea, cum se spune, adică să te împaci cu gândul că ai pierdut şi să faci ce este necesar ca măcar să nu mai pierzi în continuare. Ştiu că este dificil, dar am văzut oameni care în final s-au nenorocit singuri prin refuzul de a accepta că au pierdut ceva. Poţi gândi în felul următor: Cu cât stopezi pierderea mai repede, cu atât o poţi lua mai repede de la început ca să clădeşti ceva nou. Foarte probabil refuzi s-o faci pentru că mai ai o licărire de speranţă că lucrurile s-ar putea îndrepta. Dar care este probabilitatea să se întâmple asta?

Refinanțarea

În situaţiile în care există totuşi perspective optimiste de redresare, poate merită să nu renunţi şi să încerci mai departe să salvezi situaţia. Doar că timpul, probabil, nu este deloc prietenul tău şi nu mai găseşti înţelegere şi răbdare pentru încă o lună, două sau cât ar mai fi necesar pentru a repune afacerea pe picioare şi a relua şirul plăţilor. În aceste situaţii, o soluţie de luat în considerare este refinanţarea împrumutului iniţial.

Refinanţarea presupune identificarea unui finanţator dispus să accepte trecutul „pătat”, să înţeleagă circumstanţele în care s-au produs acele derapaje şi să îţi acorde şansa de a o lua oarecum de la zero. Sună dificil, dar nu este imposibil. Va fi nevoie însă de seriozitate, răbdare, muncă de convingere şi de un plan de afaceri bine fundamentat care să garanteze în limite rezonabile rambursarea noului împrumut.

Refinanțare la ROMCOM

Noi, la ROMCOM, oferim împrumuturi cu scop de refinanţare. Am făcut-o şi vom continua să o facem, în spiritul încrederii în capacitatea oamenilor de a se ridica mai puternici atunci când au căzut sau de a culege cioburile unui vas spart şi de a le modela în ceva şi mai frumos. Există însă un mit pe care mă văd silit să-l demontez chiar aici.

A circulat şi încă circulă în societate ideea că IFN-urile, pentru simplul motiv că nu sunt bănci, ar trebui să finanţeze pe oricine şi în orice condiţii – mai ales când creditele au garanţii solide. Ceea ce trebuie înţeles este că orice finanţator care desfăşoară o activitate legală în România se supune unor norme şi proceduri care trebuie respectate. De asemenea, orice finanţator care urmăreşte stabilitatea şi durabilitatea pe piaţă are nevoie să atragă la rândul lui finanţare, iar pentru acesta trebuie să prezinte un anumit grad de siguranţă şi de predictibilitate. Acestea nu pot fi atinse fără o selectare corespunzătoare a proiectelor finanţate şi fără anumite măsuri de siguranţă care au de-a face cu seriozitatea afacerilor finanţate (şi mai ales a oamenilor din spatele lor), cu capacitatea lor de rambursare şi cu viabilitatea afacerilor pe termen lung.

Vino să discutăm

Abordată corect, soluţia refinanţării creditelor păguboase este fezabilă şi poate fi chiar oportună. Dacă ai nevoie de o astfel de finanţare, te aşteptăm să ne cauţi la sediul nostru sau să ne contactezi pentru a programa o întâlnire cu unul dintre consultanţii noştri.

Mult spor în lucruri bune!

Tags:

Despre autor

Despre autor: Dorin este consultant credite şi responsabil pentru promovarea creditelor ROMCOM prin intermediul birourilor ROMCOM din ţară. S-a alăturat echipei ROMCOM în 2007. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus