Soluții de dezvoltare pentru afaceri

De ce este important fluxul de numerar?

By on 28 September 2010 in Credite IMM

Ce este fluxul de numerar?

Orice activitate economică normală presupune existenţa unor venituri şi cheltuieli, care până la un punct sunt doar teoretice sau scriptice. În funcţie de momentele în care se concretizează aceste venituri şi cheltuieli, rezultă intrări, respectiv ieşiri de numerar care împreună constituie fluxul de numerar sau cash flow-ul activităţii.

În practică, expresia „flux de numerar” se referă de obicei la acel document care reflectă situaţia intrărilor şi ieşirilor de numerar într-o activitate. Spre deosebire de buget, care este o imagine a situaţiei veniturilor şi cheltuielilor într-un anumit interval de timp, fluxul de numerar ţine cont de momentele exacte când se vor concretiza aceste venituri şi cheltuieli.

Cine are nevoie de fluxul de numerar?

Fără a sta prea mult pe gânduri, răspunsul este: oricine gestionează bani. Bineînţeles că fluxul de numerar nu este util tuturor în egală măsură, dar fiecare persoană îl poate aplica în situaţia sa concretă pentru a avea o evidenţă cât mai fidelă a circulaţiei banilor.

Fluxul de numerar este deosebit de important pentru cei care vor să pornească o afacere. Pentru orice activitate aflată la început, primele luni sunt critice deoarece în foarte multe cazuri încasările apar abia după 2-3 luni (excepţie fac activităţile de comerţ cu amănuntul), în timp ce costurile trebuie acoperite din prima lună. Se creează astfel un decalaj între încasări şi plăţi, decalaj care poate fi fatal pentru oricine nu dispune de suficiente resurse financiare încă de la început. Acest decalaj poate fi depistat şi estimat încă de la început prin preconizarea fluxului de numerar.

Un alt caz aparte în care fluxul de numerar îşi dovedeşte utilitatea este cazul acelor activităţi economice care utilizează în mod frecvent instrumentele de plată la termen (bilete la ordin, file cec etc). Proasta gestionare a acestor instrumente poate duce la probleme mari în desfăşurarea activităţii, în relaţiile cu furnizorii, băncile etc. Se ştie foarte bine că este suficient un decalaj de o zi între o încasare şi scadenţa unei plăţi la termen pentru ca acea obligaţie să nu poată fi achitată. Şi este suficient un singur astfel de incident de plată pentru a pierde un furnizor important, pentru a pierde posibilitatea accesării de finanţări bancare etc. De aceea, este foarte important ca orice administrator de afacere să aibă în permanenţă o imagine clară şi la zi asupra încasărilor pe care urmează să le aibă şi asupra plăţilor pe care trebuie să le efectueze.

Nu în ultimul rând, însă, fluxul de numerar este important şi în gestiunea finanţelor personale. Fiecare proprietar de locuinţă, maşină etc. are anumite venituri şi anumite plăţi de făcut. Un flux de numerar săptămânal sau lunar bine întocmit şi actualizat în permanenţă poate scuti pe oricine de neplăcerea de a uita sau de a se trezi în imposibilitatea să achite impozitul, întreţinerea sau curentul.

De ce este important fluxul de numerar?

Deşi unele aspecte au fost amintite deja, putem încerca o sinteză a motivelor pentru care fluxul de numerar este important atât în afaceri, cât şi în viaţa personală.

1. Fluxul de numerar reprezintă imaginea tuturor încasărilor şi plăţilor dintr-o perioadă, scoţând în evidenţă posibilele decalaje care pot apărea în perioada respectivă. În felul acesta, utilizatorul poate identifica în avans momentele când va duce lipsă de bani şi va putea încerca din timp să obţină resursele necesare pentru a acoperi acele minusuri.

2. În strânsă legătură cu ideea de mai sus putem aminti că fluxul de numerar poate sugera diverse variante de modificare a termenelor unor plăţi pentru ca acestea să se potrivească cu încasările. Când este bine întocmit, el permite crearea de scenarii în funcţie de anumite variante de încasări şi plăţi, astfel încât utilizatorul poate încerca din timp să amâne anumite plăţi sau să încerce să încaseze sume în avans pentru a nu rămâne descoperit din punct de vedere al lichidităţilor.

3. Fluxul de numerar ajută la programarea încasărilor şi plăţilor la termen. Prin modul cum este conceput, el îi permite utilizatorului să identifice rapid perioadele când va dispune de lichidităţi pentru a-şi programa plăţile în acele perioade. Poate mai important, însă, este faptul că pe fluxul de numerar sunt evidenţiate toate încasările şi plăţile la termen, astfel încât utilizatorul să nu uite vreuna dintre ele şi să aibă surprize neplăcute.

4. Fluxul de numerar este un instrument ce poate fi adaptat în funcţie de specificul activităţii. Se pot genera fluxuri de numerar zilnice, săptămânale, lunare etc., în funcţie de frecvenţa încasărilor şi plăţilor sau de relevanţa acestora.

5. Nu în ultimul rând, fluxul de numerar este important fiindcă este un instrument uşor de actualizat. Orice actualizare a unor sume duce automat la modificarea previziunilor pe perioada următoare, permiţând astfel identificarea rapidă a problemelor ce pot apărea în viitor.

Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, Romcom a publicat pe pagina sa de Internet, la secţiunea Finanţare, un model de flux de numerar lunar folosit în analiza dosarelor de credit. Acesta poate fi descărcat şi adaptat în funcţie de nevoile fiecăruia.

Dorin Pantea

Despre autor

Despre autor: Dorin este consultant credite şi responsabil pentru promovarea creditelor ROMCOM prin intermediul birourilor ROMCOM din ţară. S-a alăturat echipei ROMCOM în 2007. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus