Soluții de dezvoltare pentru afaceri

De unde pot să iau bani?

By on 27 April 2011 in Consultanță

În ciuda contextului economic românesc mai puţin prietenos, am observat creşterea numărului de afaceri nou înfiinţate (este totuşi adevărat că multe şi-au şi închis porţile în ultimii ani). Dar, poate chiar acest context dificil să fi fost impulsul de care aveau nevoie cei care şi-au pierdut sau şi-au simţit ameninţate locurile de muncă. Fie că este vorba de un SRL, IF ori PFA sau II, se pare că românii îşi lasă frâu liber spiritului antreprenorial din ei şi se avântă în mici afaceri. Dar, orice afacere implică un capital de pornire şi de asigurare a funcționalităţii afacerii în primele luni, şi atunci intervine întrebarea firească: eu de unde pot să iau bani?

O sursă „clasică” de finanţare a noii afaceri ar putea fi fondurile proprii ori împrumuturile de la rude şi/sau prieteni. Este o sursă mai ieftină – mai ales dacă sunt fonduri proprii – iar de cele mai multe ori rudele şi prietenii nu percep dobândă. De asemenea, această sursă de finanţare este mai sigură şi de cele mai multe ori nici nu implică garanţii materiale.

Limita principală a acestei forme de finanţare este faptul că resursele sunt insuficiente, puţini fiind cei care dispun de lichidităţi în această perioadă. Oricum şi aceşti bani vor trebui rambursaţi şi de cele mai multe ori deodată, ceea ce face mai dificilă rambursarea, existând presiunea „socială” din partea acestora şi chiar riscul de a deteriora relaţiile cu aceştia. Chiar dacă este mai ieftină din punct de vedere financiar, de cele mai multe ori implică „obligaţii” ori garanţii morale faţă de prieteni şi familie. De asemenea, riscaţi să vă expuneţi situaţia dumneavoastră financiară faţă de aceştia, care poate avea efecte exact contrare pe termen mediu şi lung, când afacerea va merge bine şi aceştia nu vor ezita să vă ceară bani împrumut. În plus, nu veţi fi „cunoscut” de instituţiile financiare, lucru care ar putea să vă limiteze accesul la noi surse de finanţare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerii.

O altă sursă importantă de finanţare a afacerii dumneavoastră este împrumutul de la o instituţie financiară. Avantajul împrumutului de la o instituţie financiară este posibilitatea de a accesa integral fondurile necesare pentru pornirea/ dezvoltarea afacerii dumneavoastră. În plus, pentru a obţine un împrumut aveţi nevoie de un plan de afaceri şi de previzionarea fluxului de numerar, ceea ce vă ajută să analizaţi si să planificaţi în avans şi cât mai realist şi obiectiv şansele de reuşită şi mai ales riscurile afacerii. În acest sens, ROMCOM vă sprijină gratuit în conturarea planului de afaceri şi a fluxului de numerar. Apoi, un împrumut obţinut de la o instituţie financiară este un semnal pozitiv şi de încredere pentru alţi finanţatori şi vă poate ajuta să dezvoltaţi o relaţie cu instituţiile financiare, ceea ce vă permite accesarea de finanţare şi în viitor pentru dezvoltarea afacerii, bineînţeles dacă rambursarea împrumutului este fără probleme.

Chiar dacă vă gândiţi că o afacere mică şi/sau nouă nu are nici o şansă să primească un împrumut, există alternativa oferită de instituţiile de micro-finanţare, cum este ROMCOM, care oferă împrumuturi pentru afaceri start-up şi pentru cele mai mici şi mai puţin cunoscute de bănci, mai multe informaţii puteţi afla aici.

Apoi, accesarea unui împrumut implică costul dobânzii şi riscul pierderii garanţiei în cazul nerambursării creditului. Practic, nerambursarea creditului duce la reducerea ori chiar eliminarea şanselor de a obţine alte împrumuturi de la alţi finanţatori şi deci riscul de insolvenţă şi faliment.

În ultimii ani se tot vorbeşte de finanţarea afacerilor prin accesarea de fonduri europene nerambursabile. Într-adevăr, există posibilităţi de finanţare pentru afaceri mici şi start-up care pot fi accesate anul acesta până pe 31 mai 2011, pentru mai multe informaţii puteţi accesa această pagină. Avantajul acestor fonduri este bineînţeles faptul că între 50-70% din banii accesaţi sunt nerambursabili. Dar nu vă „îmbătaţi de fericire” la gândul că Uniunea Europeană vă va acorda până în 200.000 de mii de euro doar pe „ochi frumoşi”. Pe lângă un plan de afaceri realist şi bine pus la punct, făcut cu ajutorul consultantului, trebuie să ştiţi din capul locului că trebuie să aveţi capacitatea de a vă cofinanţa proiectul, fie din fonduri proprii ori printr-un împrumut de la o instituţie financiară. În plus răbdarea este o virtute, care vă va fi de mare folos în procesul de accesare de fonduri nerambursabile; mai multe informaţii puteţi să găsiţi aici.

Aşadar, înainte de a porni la drum este esenţial să vă faceţi bine planurile, insistând mai ales pe riscurile pe care le implică afacerea, pentru a evita situaţia în care „planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg”. Indiferent că finanţarea o primiţi de la o instituţie financiară, ori de la rude sau prieteni, banii trebuie returnaţi, iar nerambursarea lor are repercusiuni nu doar asupra afacerii, ci de cele mai multe ori chiar asupra familiei dumneavoastră.

Teodora Chifor

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus