Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Economia României încotro?

Dacă luăm ca exemplu de investiție la nivel național care ar putea relansa parțial economia, ar trebui să ne gândim la infrastructura rutieră a României. Știm cu toții în ce situație deplorabilă a ajuns. Suntem la coada UE în ce privește km de autostradă. Pentru a realiza aceste investiții este nevoie de bani, foarte mulți bani. Surse de bani pentru bugetul național sunt încasările din impozite și taxe și împrumuturile.

Impozitele și taxele au ca bază veniturile și profiturile. Dar cum se estimează ca aproximativ 25% din economie se află în zona gri a economiei subterane, baza de impozitare se reduce semnificativ. Criza financiară care a lovit economia mondială a afectat în mod negativ veniturile și profiturile firmelor plătitoare de taxe, și a stagnat creșterile salariale, pe alocuri constatându-se chiar o reducere a acestora. Soluția? Să se mărească procentul taxelor. Astfel am asistat la majorarea TVA și a altor taxe. Deficitul nefiind suficient acoperit de aceste majorări de taxe, s-a apelat și la împrumuturi pentru acoperirea acestuia.

Se spune că istoria – cel puțin cea economică – este ciclică. Și în istoria economică a României a mai existat o situație oarecum similară, când în urma unor investiții majore în industrie realizate din împrumuturi externe și suprapuse cu alte scadențe anterioare, România se apropia cu pași repezi de situația actuală a Greciei: incapacitatea de plată. Soluția aleasă la acel moment a fost una drastică: s-a încercat rambursarea anticipată a datoriei externe. Aceasta a presupus o raționalizare extremă a consumului intern și un export agresiv a orice se producea în țară, fie produse finite, dar și materii prime. Aceste măsuri drastice și nepopulare au fost unul din motivele care au dus la căderea regimului respectiv.

În prezent, din motive diferite de cele de acum 40 de ani, România se apropie din nou de incapacitate de plată. Datoria externă a crescut exponențial în ultimii ani, consumul intern a cunoscut o contractare datorită măsurilor de austeritate impuse de guvern dar si de conducerile firmelor private. Soluții posibile ar fi: eliminarea economiei subterane, creșterea competitivității muncii și creșterea exportului.

Dacă exportul poate fi stimulat de guvern si Banca Națională prin diferite pârghii financiare, creșterea competitivității muncii și eliminarea economiei subterane ține foarte mult de noi ca și cetățeni, de noi ca și manageri, întreprinzători, angajați. Atât timp cât nu ne asumăm și nu implementăm o etică a muncii, acestea vor rămâne doar la nivel de deziderate, și în scurt timp vom urma situația Greciei.

Din păcate nici opoziția actualei guvernări nu a venit cu o propunere adecvată în acest sens, iar dacă vor câștiga alegerile și vor veni la guvernare cu acest program, vor împovăra și mai mult economia țării.

Ce se va întâmpla cu Grecia și cu alte țări care vor ajunge în situația ei? O perspectivă interesantă și plauzibilă o puteți citi aici.

Cristi Jugariu

Despre autor

Despre autor: Economist de formare, absolvent al Facultăţii de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea, după o experiență de 8 ani în managementul producției în industria alimentară Cristi s-a alăturat echipei ROMCOM în anul 2010. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus