Soluții de dezvoltare pentru afaceri

FEADR 312 – Finanţare nerambursabilă pentru înfiinţare atelier de tâmplărie termoizolantă

By on 15 February 2011 in Finanțări nerambursabile

Prin FEADR Măsura 312, puteţi beneficia de finanţare nerambursabilă de 70% din valoarea totală a proiectului, în limita sumei de 200.000 EUR, pentru înfiinţarea unui atelier de tâmplărie termoizolantă, în mediu rural. Conform calendarului APDRP propus pentru sesiunile aferente anului 2011, sesiunea de primire de cereri de finanţare pentru Măsura 312 se va desfăşura în perioada 2-31 mai 2011.

Produsele obţinute – uşi şi ferestre din PVC (sau aluminiu, lemn stratificat după caz) – vor putea fi oferite pe piaţa locală a Comunei în raza căreia se implementează proiectul dar şi a Judeţului respectiv. Piaţa ţintă este reprezentată de persoanele fizice care construiesc case şi au nevoie de elemente de tâmplărie cum sunt uşile şi ferestrele dar şi de persoanele juridice care-şi construiesc/modernizează sedii de firmă, magazine ori companii ce activează în sectorul comercializării de materiale de construcţii.

O asemenea investiţie poate consta în construirea unei hale de producţie pentru tâmplărie termoizolantă şi achiziţia de echipamente specifice, precum şi autoutilitare necesare aprovizionării cu materia primă şi transportului produselor rezultate.

Aceste tipuri de produse, vor cunoaşte o solicitare crescândă în România, pe fondul proiectelor de reabilitare termică preconizate a fi lansate, existând încă potenţial pe piaţă. Chiar şi în lipsa unor astfel de programe guvernamentale, interesul crescând pentru aceste produse rezidă în faptul că o parte tot mai mare din populaţie conştientizează importanţa izolării termice a locuinţelor.

Ca şi materiale utilizate pe piaţa tâmplăriei termoizolante, PVC domină clar cu o pondere de 70-75%, în timp ce profilele din aluminiu deţin 20%, iar profilele de lemn diferenţa de 5-10%. Diferenţele ţin atât de caracteristicile de izolaţie şi durabilitate, cât şi de preţ. Preţul pentru ferestrele şi uşile din lemn stratificat poate ajunge până la de 3-5 ori mai mare decât preţul celor din PVC, iar ferestrele de aluminiu sunt de 2-3 ori mai scumpe. În consecinţă, ferestrele şi uşile din PVC sunt considerate soluţia cea mai eficientă ca raport între caracteristici şi preţ, ceea ce explică ponderea acestui tip de material termoizolant.

Producţia de ferestre şi uşi poate fi o afacere foarte profitabilă, în special în condiţiile obţinerii unei finanțări nerambursabile pentru achiziția utilajelor de producție, care includ cel puţin o maşină de debitat, maşină de sudat, utilaj de debavurat etc. De asemenea, unitatea de producţie trebuie situată într-o zonă rurală, având şi posibilitatea creării unui magazin de prezentare în incinta atelierului.

Pentru obţinerea unui punctaj maxim la cererea de finanţare nerambursabilă, solicitanţii trebuie să fie microîntreprinderi nou-înfiinţate, cu asociat unic persoană cu vârsta sub 40 de ani sau asociat unic femeie (indiferent de vârstă), localizate în zone rurale, iar prin proiect trebuie să se înfiinţeze un loc de muncă direct productiv la fiecare 25.000 Euro finanţare nerambursabilă solicitată. Codul CAEN principal pentru producţia de ferestre şi uşi din PVC este: 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii. De asemenea, pentru un punctaj suplimentar dar şi pentru asigurarea unor costuri minime cu utilităţile, se poate opta pentru investiţia în instalaţii de încălzire prin utilizarea de energie regenerabilă, atât pentru apă caldă menajeră cât şi pentru aport la agentul termic pentru încălzire.

Pentru mai multe informaţii cu privire la obţinerea de finanţare prin FEADR – Măsura 312, vă invit să mă contactaţi prin email la stefan.pastia@romcom.ro, prin telefon la 0749 158 586.

Stefan Pastia

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus