Soluții de dezvoltare pentru afaceri

FEADR 313 – Finanțare nerambursabilă pentru activități turistice

By on 14 January 2011 in Finanțări nerambursabile

Aud din ce in ce mai mulți români că preferă să meargă în concediu în străinătate pentru că au condiții mai bune de cazare și calitatea serviciilor este mult mai ridicată. Eu personal am vizitat aproape toate colțurile României și am ajuns la concluzia unanim acceptată că trăim într-o țară nespus de frumoasă cu nenumărate atracții turistice. Ceea ce ne lipsește este o infrastructură de nivel european, care este în proces de modernizare și de servicii de cazare atrăgătoare, care să ne satisfacă nu numai pe noi, românii, ci și pe străini.

Foarte multe țări de dimensiuni reduse, ca suprafață, au investit în serviciile de turism, iar economia a fost influențată pozitiv, turismul fiind o „resursă” prețioasă și inepuizabilă. În anul 2011 aveți posibilitatea să accesați fondurile europene nerambursabile prin FEADR Măsura 313 „Încurajarea activităților turistice”, în două sesiuni desfășurate în lunile martie și septembrie. Această măsură are ca obiectiv general dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.

Obiectivele specifice ale Măsurii 313 se referă la: crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism, în special pentru tineri şi femei; creşterea valorii adăugate în activităţi de turism; crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi serviciilor turistice; creşterea numărului de turişti şi a duratei vizitelor.

Obiectivele operaţionale ale Măsurii 313 se referă la: creşterea şi îmbunătăţirea structurilor de primire turistice la scară mică; dezvoltarea sistemelor de informare şi promovare turistică; crearea facilităţilor recreaţionale în vederea asigurării accesului la zonele naturale de interes turistic.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 313 sunt: micro-întreprinderile si persoane fizice, iar activitatea pentru care se va realiza proiectul se va desfășura în mediul rural.

Pentru investițiile noi în structurile de primire turistice, suprafața de teren aferentă structurii de primire turistice (inclusiv în structuri de primire agroturistice) trebuie să fie de cel puțin 1000 mp în vederea evitării supraaglomerării și a fragmentării excesive a peisajului natural.

Beneficiarul trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiția sau dreptul de folosință pe o perioadă de cel puțin 10 ani.

Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finanțate prin această măsură sunt:

I. Cu funcțiuni de cazare: vile, bungalou-uri, cabane turistice, campinguri, sate de vacanță, popasuri turistice, căsuțe tip camping, pensiuni turistice și pensiuni agroturistice.

II. Cu funcțiuni de alimentație – restaurante – exclusiv restaurante de tip familial/pensiune, cu specific (cramă, cu specific local), gradină de vară.

Achiziționarea de teren/clădiri nu este o cheltuială eligibilă.

Intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de până la:

  • 70% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 70.000 Euro/ proiect în cazul proiectelor de investiții în agroturism;
  • 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 200.000 Euro/ proiect pentru alte tipuri de investiții în turismul rural.

Pentru mai multe informaţii cu privire la obţinerea de finanţare prin FEADR – Măsura 313, vă invit să contactaţi unul din consultanţii ROMCOM prin email la office@romcom.ro, prin telefon la 0259 479 793 sau completând formularul de contact.

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus