Soluții de dezvoltare pentru afaceri

FEADR – Instalarea tinerilor fermieri

By on 25 August 2010 in Finanțări nerambursabile

O nouă sesiune de depunere proiecte în cadrul Programului FEADR, Măsura 112 se va lansa la începutul lunii Septembrie. Tinerii fermieri pot obţine în cadrul acestei măsuri până la 25.000 EUR, în funcţie de mărimea exploataţiei agricole. Peste 30 de fermieri au obţinut deja finanţare nerambursabilă în cadrul acestui program, cu ajutorul consultanţilor ROMCOM.

Această sesiune nu vine cu multe noutăţi, condiţiile principale de acordare a sprijinului rămân aceleaşi şi anume:

 

  • fermieri în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare)
  • fermierul trebuie să fie cel puţin absolvent de liceu sau şcoală profesională (se poate şi fără diploma de bacalaureat); în cazul în care nu a terminat o şcoală cu profil agricol, atunci beneficiarul trebuie să se înscrie la un curs în domeniul agricol (un curs de 15 de ore), curs care trebuie să fie terminat până la aprobarea proiectului;
  • este membru al unei familii de fermieri şi a lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neaparat ferma familiei) cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu;

Categoriile de beneficiari eligibili care pot solicita sprijin nerambursabil prin FEADR măsura 112, sunt:

  • Persoană fizică;
  • Persoană fizică înregistrată şi autorizată ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca şi întreprindere individuală (II);
  • Asociat şi administrator unic al unei Societăţi cu răspundere limitată (SRL)

Mai mult, în cazul în care un solicitant a depăşit 12 luni de la data instalării, dar nu îndeplinea condiţia de accesare a sprijinului (avea mai putin de 6 UDE), acesta poate depune proiectul dacă îndeplineşte condiţiile la momentul actual.

În dimensiunea economică a exploataţiei agricole, culturile şi animalele care asigură consumul uman şi hrana animalelor, trebuie să reprezinte peste 75%.

O altă noutate ar fi faptul că fermierul trebuie să preia întreaga exploataţie agricolă, pentru a se evita fărâmiţarea exploataţiilor agricole (în special pe partea culturilor vegetale). în momentul de faţă nu se mai pot face înregistrări la APIA cu suprafeţe noi de teren, se pot face doar transferuri de exploataţii deja înregistrate.

Sprijinul financiar de instalare este de minim 10.000 EUR şi poate creşte până la 25.000 EUR, în funcţie de mărimea exploataţiei agricole. Acest sprijin se acordă în două tranşe de plată, şi anume: prima tranşă reprezintă 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, se acordă la data aprobării de către APDRP a cererii de plată întocmită în maxim 10 zile de la data semnării contractului de finanţare cu APDRP-ul; iar cea de a doua tranşă se acordă în maxim 36 luni de la data aprobării de către APDRP a proiectului, această tranşă reprezintă 40% din valoarea sprijinului. Banii obţinuţi pot fi folosiţi pentru: achiziţionarea de utilaje şi echipamente (noi), achiziţionarea de animale şi a cotei de lapte, terenuri agricole, plantarea şi replantarea plantelor perene.

Te invit să ne contactezi pentru a afla mai multe detalii.

Andrei Bondar

Despre autor

Despre autor: Andrei a ieşit de pe băncile facultăţii hotărât să aibă o afacere proprie în domeniul zootehnic, împreună cu tatăl său. Acum continuă să se implice în afacerea de familie, şi oferă consultanţă altor fermieri cu privire la oportunităţile de finanţare de la Uniunea Europeană. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus