Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Fonduri europene pentru fermele de semi-subzistenţă familiale in cadrul măsurii 121

By on 6 February 2013 in Finanțări nerambursabile

În urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii si Dezvoltării rurale a precizat că anul acesta se va organiza o sesiune în cadrul Măsurii 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole destinate fermelor familiale, şi anume fermelor de semi-subzistenţă deţinute de familii pentru autoconsum.

În şedinţa de Guvern din data de 30 ianuarie 2013 a fost prezentată o notă a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, prin care deţinătorii de ferme familiale ar putea fi sprijiniţi din fonduri europene pentru a face diverse investiţii. Astfel, aceştia vor putea primi fonduri pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii.

Ferma familială reprezintă entitatea care desfăşoară o activitate economică permisă de lege, individual sau împreună cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar şi pentru  comercializarea surplusului de produse obţinute. Activitatea economica desfăşurată de către ferma familială – permanent, ocazional sau temporar trebuie înregistrată şi autorizată în condiţiile legii.

MADR intenţionează deschiderea unei noi sesiuni prin Măsura 121 dedicată exploataţiilor de semi-subzistenţă în vederea dezvoltării activităţii agricole către piaţă (proiecte între 5.000 – 50.000 Euro). Aceşti beneficiari pot fi eligibili la viitoarea schemă de subvenţionare a dobânzii şi pentru cea de actualizare a diferenţei de curs valutar pentru achiziţia de utilaje în cadrul Măsurii 121. Se vor stabili proiecte tip, acordate cu titlu gratuit, pentru ferme destinate acestor fermieri.

Nu se cunoaşte data la care se va lansa, dar cel mai probabil va avea loc după înscrierile la A.P.I.A. a terenurilor agricole, o condiţie de obligatorie în accesarea fondurilor pentru agricultură (fermele vegetale), terenurile care fac parte din proiect trebuie înscrise la A.P.I.A.

În perioada următoare așteptăm să se publice un calendar estimativ cu sesiunile de proiecte în cadrul FEADR.

Andrei Bondar

Despre autor

Despre autor: Andrei a ieşit de pe băncile facultăţii hotărât să aibă o afacere proprie în domeniul zootehnic, împreună cu tatăl său. Acum continuă să se implice în afacerea de familie, şi oferă consultanţă altor fermieri cu privire la oportunităţile de finanţare de la Uniunea Europeană. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus