Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Fondurile europene nu ne așteaptă

By on 21 March 2011 in Finanțări nerambursabile

În contextul dezastrului din Japonia la care mulți dintre noi suntem conectați prin mass-media, am fost de-a dreptul uimit de un articol însoțit de câteva imagini pe această temă din ziarul Gândul. Articolul prezenta imaginea unui drum, care la noi ar echivala cu un DN sau poate chiar un drum European, complet devastat. Drumul prezenta pe alocuri alunecări de teren aproape 2 m. Un dezastru total. După mai puțin de 4 zile, mai exact după 3 zile, 20 de ore și jumătate, drumul era complet refăcut, și mașinile circulau pe el. Pentru noi românii este atât de incredibil încât aproape că suntem convinși că imaginile respective sunt false. Suspectăm că cineva vrea să impresioneze. Probabil că 4 zile nici măcar nu ne ajung ca să aprobam bugetul pentru reparații. Ei sunt altfel.

La noi totul durează. În experiența ultimilor ani în accesarea fondurilor europene trăim într-un cerc vicios al amânărilor. Cel mai onest ar fi ca în ghidurile beneficiarilor (care sunt “litera de lege” în accesarea oricărei linii de finanțare) prima condiție de eligibilitate să fie trecută “RĂBDAREA”. Și nu glumesc și nici nu sunt sarcastic. Este realitatea. Nu doar a fondurilor europene, ci a noastră ca națiune. Un român fără răbdare este aproape sigur un român frustrat.

Să luăm câteva exemple elocvente.

Avem nevoie de RĂBDARE până se publică ghidurile beneficiarilor. Cele mai multe se publică cu maxim o lună înainte de lansarea sesiunii. Așa ne place nouă să privim afacerile ca pe niște surprize. Orice beneficiar gospodar care ar vrea să aplice principiul “să îți faci iarna car și vara sanie”, adică să înceapă pregătirea unui proiect din timp, poate fi surprins cu câteva săptămâni înainte de lansarea sesiunii că nu mai este eligibil. Autoritățile de management practicând foarte des metoda modificării ghidurilor de finanțare. Aici nu vorbim de modificări nesemnificative, ci în special a condițiilor de eligibilitate sau a punctajelor de selecție. Să nu vorbim de faptul că se fac modificări la modificări și se revine la unele condiții abrogate la sesiunile anterioare. În concluzie publicarea ghidurilor constituie o mare surpriză pentru toată lumea.

Avem nevoie de RĂBDARE până se deschid în sfârșit liniile de finanțare. Mereu și mereu se republică calendare de lansare a sesiunilor corectate. Sesiunile pot fi amânate luni de zile față de planificările inițiale. Evident nimeni nu este interesat de faptul ca beneficiarii pierd oportunități si le sunt date peste cap toate previziunile.

Avem nevoie de RĂBDARE în realizarea proiectului în sine. Aici mă voi îndrepta către beneficiari. De câțiva ani și eu și colegii mei consultanții ne jurăm și ne facem promisiuni nouă înșine că nu vom mai lua clienți care vin în ultima săptămână de depunere a dosarelor. Dar pentru că cei mai mulți nu se grăbesc cu pregătirea documentelor ajungem din nou să facem totul pe ultima sută de metri, așa cum ne place nouă. Am constatat că scrierea de proiecte europene este un fel de sport extrem în România. Sesiunile sunt pline de adrenalină la gândul că mai avem 2 zile și încă nu avem toate actele pentru proiect. Beneficiarii așteaptă mult până se hotărăsc. Evident mulți pierd trenul.

Avem nevoie de RĂBDARE în aprobarea proiectului. Aici este adevăratul test al răbdării pentru accesarea fondurilor. În condițiile în care 6-8 luni pentru aprobarea unui proiect este un termen normal, când vine câte o aprobare în 3-4 luni beneficiarii sunt surprinși prin concedii și strigă la consultanți că nu i-au informat că li se aprobă proiectele așa de repede. Un alt lucru comun este acela că beneficiarii ale căror proiecte li se aprobă după 1 an de zile abia dacă își mai amintesc ce au vrut să cumpere prin proiect și ce caracteristici aveau echipamentele cerute.

Nu în ultimul rând se cere RĂBDARE la rambursare. Aici trebuie menționat că există și programe care au în administrare o serie de linii de finanțare care fac excepție. Adică plățile vin la timp și chiar mai repede. Nu dau nume pentru a le deochea. Însă avem destule situații în care cererile de plată sunt onorate chiar și după 8 luni, în condițiile în care termenul legal din contract este în principiu de 3 luni.

Dar până la urmă banii vin. Beneficiarii care le-au accesat merită felicitați. Au trecut printr-un adevărat test de apartenență la neamul românesc. Testul a fost la materia RĂBDARE. Însă acest stil de lucru al românului ne face să PIERDEM banii europeni. Pentru că Europa are un ceas care ticăie mai repede decât al nostru. Avem multe miliarde de euro neaccesate. FONDURILE EUROPENE nu ne așteaptă pe noi. Nu sunt un cec în alb pe care îl putem ridica oricând. Au un termen limită. Toți riscăm prin felul acesta de lucru. De la beneficiari până la autorități. Fiecare are control doar pe felia lui. Consultanții pot doar să intensifice vânzările. Beneficiarii pot doar să pregătească din timp actele. Autoritățile pot doar să își respecte cuvântul dat. Lucruri simple dar care întârzie să apară.

Tot respectul pentru cei care încalcă regula explicată mai sus – cea a amânării. Pentru că sunt și beneficiari care sunt conștiincioși și sunt și funcționari care încearcă să sprijinească beneficiarii pe parcursul procesului. Pentru ei tot respectul.

Ne vedem în sesiune (cea de depunere a proiectelor)!

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus