Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Împrumuturi pentru femei

By on 8 March 2011 in Credite IMM

Începând cu anii 90 numeroase studii au demonstrat că femeile au capacităţi de leadership extraordinare, multe femei fiind încurajate să îşi înceapă propria afacere. Din 1997 numărul afacerilor deţinute de femei a crescut cu 35%.

Dar când vine vorba de începerea unei noi afaceri, un aspect esenţial este cel financiar: de unde obţin femeile banii necesari pentru punerea pe picioare a afacerii? Pentru că de cele mai multe ori sursele proprii sunt insuficiente, împrumuturile constituie o alternativă frecventă de finanţare a afacerilor. Deşi, astăzi băncile nu oferă împrumuturi pentru start-up-uri, sunt IFN-uri, precum ROMCOM, care sprijină antreprenoriatul, acordând împrumuturi pentru firmele nou înființate, chiar din momentul în care firma a fost înregistrată la Registrul Comerţului – mai multe informaţii găsiți aici și aici.

Aşadar, de ce ar fi interesaţi finanţatorii să acorde un împrumut unei femei care deţine / doreşte să înfiinţeze o afacere?

1. S-a demonstrat că femeile au capacităţi organizatorice, manageriale și de planificare foarte bine dezvoltate, aptitudini esenţiale pentru a garanta succesul firmei şi deci posibilitatea mai mare de a rambursa creditul. În plus, sunt binecunoscute aptitudinile de comunicare ale femeilor, ceea ce le ajută să identifice şi să răspundă mai bine nevoilor clienților, un aspect important pentru asigurarea reuşitei oricărei afaceri. Astfel, o afacere de succes, înseamnă şi pentru finanţator garanţia rambursării creditului.

2. Studiile au arătat că femeile, au un sentiment de responsabilitate ridicat, indus mai ales de sentimentul lor matern şi astfel îşi asumă responsabilitatea pentru binele familiei şi a copiilor lor. Având un ridicat sentiment de responsabilitate, studiile au arătat, că există o mai mare probabilitate ca femeile să fie buni platnici pentru împrumuturile primite.

3. În plus, un element important este impactul social al împrumuturilor acordate femeilor (deşi cuantificarea impactului social este mai dificilă). Studiile au arătat că în comparaţie cu bărbaţii, femeile investesc mai mult din venitul lor în familie. Astfel, creditul acordat unei femei pentru dezvoltarea unei afaceri poate avea efecte benefice mai mari asupra familiei, atât din punct de vedere social cât şi economic, un aspect important, mai ales pentru finanţatorii preocupaţi şi de impactul social al „investiţiei” lor. De asemenea, accesul la credite şi la finanţare este un semn al emancipării femeilor, mai ales în societățile în curs de dezvoltare, unde femeile sunt adesea excluse de la formele clasice de finanţare.

Aşadar, creditele acordate femeilor au un potenţial mare de a avea efecte pozitive atât din punct de vedere financiar (femeile având mari şanse să îşi gestioneze cu succes afacerile, rambursându-şi astfel şi creditele primite), cât şi din punct de vedere social.

Teodora Chifor

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus