Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Instalarea tinerilor fermieri

Pentru depunerea a cât mai multe proiecte şi pentru fluidizarea procesului de elaborare şi implementare a acestora în  cadrul Măsurii 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” există câteva elemente care necesită grijă şi o planificare atentă. Am elaborat asupra câtorva dintre aceste elemente în textul următor.

1. Înscrie-te din timp la un curs pe probleme din domeniul agricol. Acest lucru este necesar şi stă sub semnul obligativităţii, dacă beneficiarul nu are studii de specialitate şi doreşte să aplice pentru o finanţare în agricultură. Cursul, programat din timp atunci când îl doreşti, te scuteşte de un stres suplimentar în perioada finanţării proiectului. Am asistat la cazuri în care prima tranşă a finanţării (cea de 60%) a fost amânată datorită faptului că beneficiarul nu îşi finalizase cursul.

2. Înscrie din timp suprafaţa de teren la A.P.I.A. În cadrul Măsurii 112 pe cultura de câmp este bine de ştiut că suprafaţa de teren folosită trebuie înscrisă la A.P.I.A., acest lucru fiind posibil doar o dată pe an, în lunile martie – mai. Se pot face modificări în cursul anului, doar pentru a transfera acea suprafaţă pe persoana care preia exploataţia agricolă. Dacă suprafaţa de teren nu a fost înregistrată din timp la A.P.I.A., modificarile din cursul anului sunt însoţite de penalizări la plata subvenţiei.

3. Asigură-te că obţii un punctaj cât mai bun. Este foarte important să se discute punctajul pentru proiectul depus cu consultantul care elaborează proiectul. Datorită faptului că această măsura a devenit tot mai cunoscută, departajarea proiectelor finanţate se va face cel mai probabil prin punctaj. Punctajul maxim de 50 de puncte poate fi obţinut prin înscrierea într-o asociaţie şi cumulat cu punctajul pe proprietate (menţionez că punctajul pe proprietate se acordă doar dacă întreaga suprafaţă de teren sau animalele sunt în proprietatea beneficiarului).

Acestea sunt elementele cu cea mai mare importanţă, care necesită timp şi mare atenţie, atât din partea beneficiarului cât şi din partea consultantului.

Andrei Bondar

Despre autor

Despre autor: Andrei a ieşit de pe băncile facultăţii hotărât să aibă o afacere proprie în domeniul zootehnic, împreună cu tatăl său. Acum continuă să se implice în afacerea de familie, şi oferă consultanţă altor fermieri cu privire la oportunităţile de finanţare de la Uniunea Europeană. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus