Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Modificări posibile în Schema de Minimis pentru IMM-uri

By on 25 September 2013 in Finanțări nerambursabile

După eșecul Ministerului Finanțelor Publice în gestionarea transparentă și eficientă a fondului de 500 milioane lei pus la dispoziția IMM prin Schema de ajutor de minimis pentru IMM, guvernanții s-au precipitat în declarații contradictorii și până la urmă programul a fost tras pe linie moartă, așteptându-se o decizie care întârzie să apară. Istoria comunicatelor oficiale și neoficiale cu referire la acest program de finanțare, după data de 28 August este următoarea:

28.08.2013Comunicat de presă – Ministrul Finanțelor Publice, Dl. Daniel Chițoiu – prin care se comunică că s-a anulat sesiunea de înscriere online desfășurată în aceeași zi, și că procedura se va relua la o dată ulterioară.

28.08.2013 Declarație de presă – Ministrul Finanțelor Publice, Dl. Daniel Chițoiu – „într-o săptămână, maximum zece zile să găsim eroarea de soft și să reluăm derularea procesului de depunere a proiectelor pentru ajutorul de minimis

04.09.2013Ordinul 1485 din 04.09.2013 – Ordinului viceprim-ministrului/ministrului finanţelor publice şi ministrului delegat pentru buget – prin care se comunică legal anularea sesiunii de înscriere electronică și returnarea către expeditori a proiectelor deja depuse și înregistrate la Registratura Ministerului Finanțelor Publice.

05.09.2013Declarație de presă – Prim-ministru, Dl. Victor Ponta – „După modul în care n-am reușit să ne descurcăm cu programul de minimis (…), am învățat lecția și cred că soluția pe care, împreună cu ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, o vom aplica în perioada imediat următoare este sa nu mai țină Ministerul Finanțelor aceste programe, ci să le dăm tot la ADR-uri, cele care au funcționat până la urmă cel mai bine și unde n-o să mai avem calculatoare care se blochează sau zeci de mii de firme care accesează doar la Ministerul Finanțelor. Deci, e o experiență utilă și pozitivă pe care vrem să o folosim.”

09.09.2013Interviu pentru Business24 – Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, D-na Maria Grapini – declară că schema de ajutor de minimis s-ar putea să treacă în coordonarea Oficiilor pentru IMM-uri și nu la Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) așa cum anunțase inițial premierul Victor Ponta. „ARD-urile sunt deja foarte ocupate cu POR și POS CCE. Dacă le mai dăm și schema de minimis îi sufocăm. (…) Înțelegerea a fost cu domnul Chițoiu că lucrăm și am transmis deja propunerea noastră cum să se deruleze și sperăm că ministerul de Finanțe va accepta.”

Printre propunerile făcute de către Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism se regăsesc următoarele:

 • Scăderea plafonului maxim de la 200.000 Euro la 80.000-100.000 Euro
 • Înscrierea să dureze 10 zile
 • Evaluarea proiectelor să fie după ordinea descrescătoare a punctajelor (nu după modul primul venit, primul servit)
 • Să se scoată obligativitatea ca firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă, în schimb IMM-urile urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul noilor locuri de muncă create prin implementarea proiectului
 • Indicatori cu punctare diferențiată la evaluare pot fi:
  • Domeniul firmei: Producţie, Cercetare, Servicii;
  • Mărimea firmei: Microîntreprindere, Întreprindere Mică sau Întreprindere Mijlocie;
  • Număr de angajaţi noi: 1-5 locuri de muncă nou create;
  • Localizarea proiectului: rural sau urban;
  • Criteriu de experienţă;
  • Criteriu de inovare;
 • Cel mai mare punctaj va fi de 100 puncte, şi punctajul minim pentru aprobarea proiectului va fi 60 de puncte

Astfel, la exact o lună de la anularea înscrierii electronice și la 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial a HG 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri, încă nu s-a luat o decizie oficială cu privire la continuarea acestui program, deși termenul inițial de reluare a procedurii era de maxim 10 zile. De asemenea, încă nu s-a luat o decizie nici cu privire la ministerul care va gestiona aceste fonduri. Nu se știe nici dacă propunerea Ministrului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a fost luată în considerare sau nu… și dacă va fi luată în considerare într-un interval suficient de scurt de timp sau va fi amânată până după soluționarea situației ministrului însuși, asupra căruia planează suspiciuni de remaniere în urma ultimelor „ieșiri” în presă ale acesteia.

ROMCOM va monitoriza în continuare acest program de finanțare și vă va informa din timp cu privire la orice modificări oficiale se vor ivi în derularea și implementarea acestuia. Pentru mai multe detalii despre acest program de finanțare și pentru pregătirea unui proiect în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă prin acest program sunteți invitați să ne contactați prin telefon 0740-304.862 sau e-mail: cristi.jugariu@romcom.ro

Cristi Jugariu

Despre autor

Despre autor: Economist de formare, absolvent al Facultăţii de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea, după o experiență de 8 ani în managementul producției în industria alimentară Cristi s-a alăturat echipei ROMCOM în anul 2010. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus