Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Organizaţii deschise spre învăţare / Gândirea în sisteme

By on 11 March 2010 in Training

Companiile moderne se autodefinesc ca organizaţii deschise spre învăţare. Însă doar câteva dintre ele întrunesc cele cinci criterii obligatorii, şi acestea obţin un succes aproape imediat.

Primul criteriu pentru a fi o companie deschisă spre învăţare este să gândească totul în sisteme. Acest lucru nu este simplu. Întreprinzătorii sunt tentaţi să se retragă în lumea lor. Ei se gândesc doar la produsele lor, la vânzările lor, la relaţiile lor, la problemele lor personale şi la profitul lor. Această atitudine îi izolează. Astfel se simt abandonaţi şi nu au o privire de ansamblu referitor la realitatea nevoilor întregii societăţi.

În Sfânta Scriptură găsim principii preţioase valabile mai ales pentru persoanele cu responsabilităţi mari. Sunt sisteme implementate de Creator şi avem obligaţia să le administrăm cum se cuvine.

Sistemul economic. Învăţăm să nu ne ascundem talentele, ci să le dezvoltăm. Din perspectiva întreprinzătorului, aceasta înseamnă o muncă sârguincioasă şi obţinerea profitului.

Sistemul ecologic. Suntem invitaţi nu doar să facem ceea ce este realizabil din punct de vedere uman, ci să luăm cele mai înţelepte decizii. Ar trebui să folosim atent resursele pe care le deţinem. Din acest punct de vedere întreprinzătorii sunt limitaţi.

Sistemul social caută dreptatea şi bunăvoinţa prin dragoste. Acest lucru este în contradicţie cu valorile oamenilor de afaceri moderni, care cred că bogăţia este lucrul cel mai de preţ. Când banii devin cei mai importanţi, aceştia devin stăpâni. Inevitabil valorile morale umane se vor pierde, sufletele se vor goli, calitatea vieţii va scădea.

Sistemul legii. Ale cui sunt resursele, angajaţii, vânzările şi compania mea? Mulţi oameni de afaceri cred că ei sunt deţinătorii de drept, dar ar trebui să recunoască faptul că nu sunt mai mult decât nişte administratori pentru o perioada limitată de timp. Principiul biblic spune că există Dumnezeu şi El este deţinătorul întregului univers.

Ce putem face ca întreprinzători pentru a ne dezvolta şi a ne susţine abilităţile de a gândi în sisteme? Aceste abilităţi nu se dezvoltă singure. Trebuie să fii conştient de impactul deciziilor pe care le iei când foloseşti resurse precum bani, timp şi creativitate. Astfel am făcut primul pas spre a deveni o companie deschisă spre învăţare.

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus