Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Perspectiva fondurilor europene pentru IMM-uri, la început de an 2013

By on 28 January 2013 in Finanțări nerambursabile

Ne apropiem de sfârșitul lunii Ianuarie și situația liniilor de finanțare care au beneficiat până acum de o popularitate foarte mare în rândul IMM-urilor se află încă într-o stare de incertitudine, spre deosebire de alți ani în care până pe la jumătatea lui Ianuarie exista un calendar bine conturat cu liniile de finanțare active, bugetele disponibile și termenele de depunere a proiectelor.

Teoretic, prin programul POS CCE (Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice), în afară de integrarea întreprinderilor în lanțurile de furnizori sau clustere, pentru IMM-uri nu vor mai fi alte fonduri disponibile. Practic însă, s-ar putea realoca bani de la proiecte nefinanțate/neimplementate sau de la alte linii de unde au mai rămas bani disponibili. Date fiind însă șansele destul de mari ca Uniunea Europeană să aplice corecții financiare pentru nerespectarea angajamentelor asumate de România, probabilitatea ca fondurile nefolosite să fie direcționate către aceste corecții este destul de mare.

Prin POR (Programul Operațional Regional), în afară de linia de finanțare „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală” care mai este deschisă doar pentru Regiunea Nord-Est (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui), nu mai sunt alte posibilități de finanțare pentru IMM, majoritatea liniilor de finanțare fiind închise din 2010-2011. Și aici ar fi posibilă o realocare a fondurilor nefolosite, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Și la APDRP mai sunt fonduri disponibile pentru mediul rural prin FEADR (Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) și fonduri care s-ar putea realoca, dar până la această dată nu s-a publicat nimic oficial. Oricum aici lucrurile se mișcă mai greu în ultima vreme, în special din cauza acumulării unui volum impresionant de dosare și proiecte din sesiunile anterioare, termenele de soluționare prelungindu-se foarte mult. Acest lucru afectează și posibilitatea evaluării într-un timp foarte scurt a sumelor ce s-ar putea realoca, astfel încât acestea să mai poată fi cuprinse într-un calendar al sesiunilor de depunere de proiecte pentru anul 2013.

O alternativă la aceste programe de finanțare ar putea fi fondurile EEA (European Economic Area) care s-ar putea să fie disponibile în primăvara acestui an. Acestea vor acoperi, printre altele, domenii precum: eficiența energetică, energia regenerabilă, inovare în industria verde, etc.

Pentru cei care doresc să realizeze investiții în mediul rural, o alternativă la liniile de finanțare obișnuite sunt finanțările ce se pot obține prin GAL-uri (Grupuri de Acțiune Locală). GAL-urile sunt entităţi ce reprezintă  parteneriate public-privat, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen, cu scopul de a elabora acțiuni integrate, coerente, ce conduc la diversificarea și dezvoltarea economiei rurale în folosul comunităților respective. La nivel de țară sunt în prezent 153 de GAL-uri aprobate. Ne puteți contacta pentru a afla dacă în localitatea în care doriți să efectuați investiția este funcțional un GAL și pentru a afla care sunt tipurile de investiții finanțate de acesta.

Pe parcursul anului, în momentul în care se vor ivi modificări sau oportunități noi de accesare a fondurilor nerambursabile, vom face tot posibilul pentru a vă informa la timp și pentru a vă ajuta să găsiți finanțarea cea mai potrivită pentru afacerea dumneavoastră.

Pentru mai multe detalii sau informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 0259-479.793 sau pe e-mail: office@romcom.ro

Cristi Jugariu

Despre autor

Despre autor: Economist de formare, absolvent al Facultăţii de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea, după o experiență de 8 ani în managementul producției în industria alimentară Cristi s-a alăturat echipei ROMCOM în anul 2010. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus