Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Programele Operaționale pentru 2014-2020

By on 13 August 2014 in Finanțări nerambursabile
Acordul de Parteneriat cu România, care a fost semnat de către Comisia Europeană reprezintă punctul de pornire a Programelor Operaționale ce se vor derula pe perioada 2014 – 2020.
Pentru obținerea de ajutor nerambursabil de la Uniunea Europeană, beneficiarul va trebui să acceseze un proiect care să facă parte din cadrul unui Program Operațional. Datorită importanței programelor, în următoarea perioadă vom publica pe site-ul Romcom o serie de articole, care au ca scop prezentarea programelor și a oportunităților de finanțare aferente.
În perioada de programare 2014 – 2020, România va beneficia de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, împărțite în 11 programe.
În cadrul Acordului de Parteneriat, care a fost aprobat de Comisia Europenă în August 2014, au fost stabilite programele operaționale, dar si bugetul aferent, astfel:
 • Programul Operaţional Infrastructură Mare – 9,41 mld. euro
 • Programul Operaţional Regional – 6,7 mld. euro
 • Programul Operaţional Capital Uman – 4,22 mld. euro
 • Programul Operaţional Competitivitate – 1,33 mld. euro
 • Programul Operaţional Capacitate Administrativă – 0,55 mld. euro
 • Programul Operaţional Asistență Tehnică – 0,21 mld. euro
 • Plăţi directe în agricultură – 10 mld. euro
 • Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală – 8 mld. euro
 • Programul Operaţional Pescuit – 0,17 mld. euro
 • Facilitatea “Connecting Europe” – 1,23 mld. euro
 • Programele de cooperare teritorială – 0,45 mld. Euro
Primele programe care sunt așteptate să fie lansate sunt Programele Operaționale Competivitate, Capital Uman și Asistență Tehnică, deoarece acestea sunt singurele programe a căror variantă oficială a fost trimisă către Comisia Europeană.
Conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene, în momenul de față se lucreză și la elaborarea Ghidului Solicitantului pentru cele trei programe, dar nu a fost publicată nici o informație oficială cu privire la când va fi deschis primul program operațional. Cu toate acestea, se estimează că primele programe vor fi lansate în septembrie 2014, iar procentul de finanțare nerambursabilă va fi în jur de 80%.
În perioada următoare vă vom prezenta pe site-ul ROMCOM rezumate ale fiecărui program. Pentru informații detaliate despre cum puteți avea acces la finantare nerambursabilă pentru afacerea dvs. vă rugăm să ne contactați, dacă vreți să fiți la curent cu ultimele noutăți cu privire la acest subiect vă recomandăm sa vă abonați la newsletter-ul ROMCOM.
Corneliu Cadar

Despre autor

Despre autor: Corneliu s-a alăturat echipei ROMCOM din Oradea în iulie 2014. A absolvit Facultatea de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea şi lucrează la departamentul de consultanţă – finanţări nerambursabile cu fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus