Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Punct şi de la capăt

By on 14 October 2010 in Training

Încă de la începuturile acestei crize economice, am tot auzit despre reorganizarea mediului privat şi de stat prin restructurări de personal, reduceri de costuri la toate nivelurile, reformulare de strategii pe alocuri şi multe alte elemente de ordinul “stripped-down”.

Astfel, aşa cum era şi normal a apărut în curând şi nedorita faza a afacerii – insolvenţa – care în multe cazuri, acolo unde nu a fost posibilă reorganizarea, restructurarea, procesul de insolvenţă a culminat cu înregistrarea falimentului.

Cu alte cuvinte e clar, e criză şi mai tot ce auzim este despre salarii tăiate, costuri de trai tot mai mari, locuri de muncă mai puţine, falimente şi aşa mai departe. Oare asta să fie tot?

Împăratul Solomon (domnitor peste Israel) care a fost cel mai bogat între toţi oamenii din vremea lui (anumite studii îl clasifică în termeni foarte comparabili cu bogaţii din zilele noastre) afirmă în Biblie că “Mai bun este sfârşitul unui lucru decât începutul lui” (Biblia, Eclesiastul capitolul 7, versetul 8).

În această perioadă de după toamna lui 2008 am întâlnit şi auzit despre falimente, chiar în rândul unor prieteni a căror afacere a intrat în insolvenţă, dar nu pentru a fi reorganizată (vezi scopul insolvenţei conform legii) ci cu gândul şi demersurile necesare unor funeralii de business – FALIMENTUL.

Ce am mai întâlnit şi auzit, lucru despre care se vorbeşte prea puţin în comparaţie cu tot negativismul crizei evidenţiat cu brio de mass-media, este că mulţi actori de pe piaţă, a căror afacere a necesitat “înmormântarea” au pus punct şi au luat-o de la capăt.

Totuşi, de ce sfârşitul unui lucru e mai bun decât începutul lui? E aplicabil acest adevăr şi pentru subiectul nostru? Eu cred că da, deoarece:

Când vezi sfârşitul venind, te opreşti din alergare. Uneori lucrurile importante sunt neglijate în favoarea celor urgente. Când vezi sfârşitul afacerii venind, te opreşti din alergarea de multe ori nefocalizată şi ai posibilitatea să observi detalii importante care nu sunt vizibile din grabă.

Ai ocazia să faci curăţenie generală. Întreprinzătorul clasic român e prins între “n-am timp” şi “nu eu mă ocup ci contabila, secretara…”. Când vine sfârşitul, pentru că nevoit fiind te opreşti, ai timp de a demara curăţenia generală – tai costuri, evaluezi eficienţa angajaţilor, (re)parcurgi algoritmul de calcul a marjelor de profit etc., lucruri pentru care altădată nu era loc. Asta înseamnă că peste noapte te (re)implici în afacere iar contabila, secretara redevin din şefe, partenere ale afacerii.

Sfârşitul te face mai mult realist şi mai puţin bazat (adică îngâmfat). Este important să visăm, să ne fixăm obiective înalte, dar totuşi una din regulile de bază ca un obiectiv să fie obiectiv este ca acesta să fie realist, adică posibil de atins. Aşa se face că antreprenorul român învaţă acum din greşeli.

Mulţi întreprinzători şi-au permis în cadrul afacerii, fie să se relaxeze prea curând, mai înainte ca afacerea să permită – delegare timpurie de responsabilităţi, necontrolarea susţinută a activităţii de lucru – fie să se extindă prea forţat, ca şi cum ai forţa un copil de 3 ani să ajungă mâine la statura unui copil de 12 ani – leasing-uri, credite de investiţii, linii de credite pentru acoperirea de credite de investiţii.

De asemenea, mulţi întreprinzători s-au dotat cu tot felul de “accesorii” (a se citi limuzine, maşini de teren etc.) ca să fie văzuţi că sunt patroni, neavând răbdarea unei investiţii similare dar într-un context mai potrivit – şi aşa am auzit de curând pe un antreprenor care se chinuie să plătească un “X5” în timp ce caută finanțare pentru cheltuielile de producţie.

Astfel, supraestimarea nivelului la care este afacerea ta e la fel de periculoasă ca subestimarea aferentă.

Sfârşitul unei afaceri poate fi poarta spre un nou început. Poţi să te retragi de pe scenă sau poţi s-o iei de la capăt. Depinde de ce a reprezentat afacerea pentru tine: o cauză sau un hobby. Cunosc oameni de afaceri care au acceptat realitatea, au pus punct dar au luat-o de la capăt. De ce?

  • S-au oprit din alergare şi şi-au făcut timp pentru ceea ce este important;
  • Au făcut curăţenie şi au învăţat din greşeli;
  • Şi-au redimensionat obiectivele fiind dispuşi să aştepte o creştere lentă dar sănătoasă.

După ce nu ţi-a ieşit desenul, ai mai multe şanse să recreezi totul pe o pagină albă, decât să ajustezi pe o pagină deja mâzgălită. În ce stadiu e afacerea ta? Vezi cumva sfârşitul? Criza conţine falimente, dar conţine şi posibilitatea unui nou început. Curaj!

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus