Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Scrisoarea de confort – Obligativitate pentru accesarea Fondurilor Europene

By on 8 November 2010 in Finanțări nerambursabile

În prezent s-a introdus obligativitatea prezentării unei scrisori de confort sau al unui extras de cont pentru proiectele din cadrul Programului Naţioanal pentru Dezvoltare Rurală (Măsura 121), scrisoarea de confort sau extrasul de cont fiind obligatorii să se prezinte în momentul depunerii cererii de finanţare. În cadrul Măsurii 312, pentru sesiunea din anul 2010, scrisoarea de confort sau extrasul de cont sunt obligatorii să se prezinte înainte de semnarea contractului de finanţare (prin neprezentarea acestor documente beneficiarul nu va putea semna contractul de finanţare). Mai mult sunt discuţii avansate privind obligativitatea introducerii scrisorii de confort sau a extrasului de cont pentru demonstrarea capacităţii de susţinere financiară a proiectului (cel puţin partea de cofinanţare) şi pentru proiectele destinate IMM-urilor.

Prin introducerea scrisorii de confort şi a extrasului de cont se doreşte realizarea unui filtru prin care să se elimine proiectele cu şanse minime de implementare, dându-se şanse mai mari proiectelor care pot fi duse până la capăt.

Directorul General al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP), Ştefan Ciobanu spune: “Din dialogul cu băncile a rezultat, de asemenea, şi că unele firme au făcut proiecte cu un buget supradimensionat ceea ce a dus la respingerea lor de către bănci şi că, uneori, soliditatea din punct de vedere al raportarii la situaţia actuală a pieţei lasă de dorit şi băncile nu au finanţat proiecte care nu le-au convins.”

În majoritatea cazurilor, beneficiarii nu au avut nici măcar o discuţie cu banca pentru a se vedea dacă proiectul depus pentru accesarea fondurilor europene este bancabil, poate primi finanţare din partea băncii, să verifice dacă proiectul este bine gândit din punct de vedere valoric, dacă achiziţiile sunt fundamentate corect.

Aşadar cu riscul depunerii unui număr mai mic de proiecte, această măsură de filtrare a proiectelor este una necesară absorbţiei de fonduri europene şi implicit realizarea unor proiecte viabile şi implementabile.

Andrei Bondar

Despre autor

Despre autor: Andrei a ieşit de pe băncile facultăţii hotărât să aibă o afacere proprie în domeniul zootehnic, împreună cu tatăl său. Acum continuă să se implice în afacerea de familie, şi oferă consultanţă altor fermieri cu privire la oportunităţile de finanţare de la Uniunea Europeană. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus