Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Noutăți submăsura 4.1. Investiții în exploatații agricole

By on 22 February 2016 in Finanțări nerambursabile

În data de 17 februarie 2016 s-au publicat spre consultare noul Ghid al Solicitantului pentru submăsura 4.1. Investiții în exploatațiile agricole, program care incurajează înființarea sau modernizarea activităților agricole: cultivarea plantelor (inclusiv legume și ciuperci) și creșterea animalelor (pomicultura, incusiv căpșuni și arbuști se finanțează prin submăsura 4.1A).

Masura tineri fermieri

Informațiile din aceste ghiduri sunt importante pentru că de cele mai multe ori se regăsesc integral în ghidul solicitantului final și sunt informațiile care stau la baza proiectelor din anul 2016.

Nu vedem modificări de fond

Modificările făcute în ghidul solicitantului sunt modificări de formă, nu de fond, condițiile de eligibilitate și de punctaj au ramas neschimbate. Ceea ce am observat, este tendința de a clarifica anumite aspecte care anul trecut au rămas discutabile și de a adapta ghidul la specificul activității agricole.

Praguri de calitate

Nu s-au eliminat nici pragurile de calitate, doar rămâne să vedem care va fi pragul inițial și cu cât va scădea lunar, această informație va fi valabilă din păcate doar o dată cu anunțul de lansare a sesiunii.

Ajutorul nerambursabil

Ajutorul nerambursabil rămâne în continuare variabil între 50% și 90%, limitele valorice a ajutorului nerambursabil rămân de asemenea neschimbate. Aspectul care merită notat aici este faptul că în cursul lunii mai 2016 se va publica un ghid al solicitatului separat pentru proiectele integrate (activități agricole cu activități non agricole), această opțiune fiind elimintă din noul ghid.

Corelări

O noutate care vine împreună cu noul ghid este o corelare a puterii tractoarelor și a combinelor existente și a celor propuse prin proiect, cu suprafața cultivată. Această corelare trebuia făcută și până acum în justificarea din planul de afaceri, dar acum există limite clar definite, eliminând astfel interpretările.

Oportunități reale de modernizare

Programul oferă astfel în continuare oportunități reale de modenizare a afacerii curente sau de a începe o activitate agricolă nouă cu 90% ajutor nerambursabil. Dacă sunteți în domeniul agricol și doriți o modernizare sau acum ați identificat o oportunitate în activitățile agricole, această submăsură vă oferă această șansă.

Deschiderea sesiunii în Martie

Calendarul sesiunilor pentru anul 2016 prevede deschiderea sesiunii în luna MARTIE 2016, probabil imediat dupa deschiderea înscrierilor la APIA.

Haideți să discutăm

Vă invit la o întâlnire pentru a discuta posibilitățile care le oferă această linie de finanțare pentru afacerea dvs!

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus