Medierea conflictelor: 9 lucruri pe care trebuie să le știi!
Dacă ai străbătut vreodată coridoarele judecătoriei ori dacă te-ai așezat vreodată pe scaunele soioase din sălile tribunalului, înțesate de oameni pestriți și asudați în axilă, înțelegi despre ce e vorba! Sunt sigur că ai încercat sentimentul că te afli în filmul greșit și că ți-ai fi dorit să nu-ți petreci ziua printre robe, privirile severe ale judecătorului de caz, agresivitatea avocaților ori gesturile neîndurătoare ale procurorului, ostilitatea părții adverse…
Și totuși, ce-ai fi putut face? În fond, în cazul unui litigiu, toate drumurile duc la tribunal… Așa să fie oare? În realitate, majoritatea litigiilor de natură civilă și o gamă importantă de litigii penale se pot rezolva prin mediere!
1. Dar ce-i aia mediere?
Soluția cea mai lejeră și mai productivă pentru rezolvarea conflictelor, pentru că ea se desfășoară prin dialogul dintre părțile aflate în conflict. Părțile decid, prin negociere. Mediatorul nu poate decide în locul părților, nici nu poate impune o soluție, dar el facilitează comunicarea dintre părți.
2. De ce e mai bună medierea decât procesul în instanță?
Pentru că la mediere decizi tu! În instanță, decide judecătorul, iar asta se soldează întotdeauna cu nemulțumiri cel puțin de o parte, dacă nu de ambele părți. La ședința de mediere, nimeni nu îți poate impune nimic! Medierea este o soluție de tipul win-win, pentru că părțile negociză până cad de acord asupra soluției.
Pentru că medierea se desfășoară în una sau două ședințe de mediere, care sunt programate în funcție de disponibilitatea părților. În instanță, aștepți să fii citat când vrea instanța și, în plus, un proces te poate ține ani de zile.
Pentru că nu te expui pe coridoarele tribunalelor! Și nici n-o să ajungi să citești despre cazul tău în ziar! Ședința de mediere nu e publică, așa cum sunt ședințele de la judecătorie sau tribunal. Mai mult, mediatorul este obligat să păstreze confidențialitatea asupra discuțiilor dintre părți.
Pentru că te costă mai puțin! Nu plătești taxă de timbru, nici avocați. Plătești doar onorariul mediatorului, pe care îl negociezi cu acesta și care poate fi achitat în mod egal de ambele părți.
3. Ce conflicte se pot rezolva prin mediere?
Iată o listă de conflicte care se pot rezolva prin mediere:
- Conflicte de muncă: conflicte între salariați și angajator, referitoare la clauzele contractuale, la salarizare, la timpul de muncă, la accidentele de muncă.
- Conflicte comerciale și financiare: referitoare la creanțe (datorii), referitoare la clauzele contractuale.
- Conflicte civile: revendicări, succesiuni.
- Conflicte de familie: partaj, încredințare de minori, pensii alimentare, școlarizare, continuarea căsătoriei, succesiuni.
- Conflicte penale: lovire, vătămare corporală din culpă, accidente de circulație etc. În general, toate conflictele pentru care urmărirea penală încetează odată cu împăcarea părților. Asta e valabil atât în faza de urmărire penală, cât și după ce conflictul a ajuns în instanță. Este suficient să-i ceri judecătorului suspendarea procesului în vederea soluționării prin mediere.
4. Unde se desfășoară medierea?
Medierea se desfășoară la biroul mediatorului, la o dată convenită în funcție de programul tău și al celeilalte părți. Partea cealaltă este invitată la mediere de către mediator, la solicitarea ta.
5. Ce fac dacă mi-a intentat cineva un proces?
Dacă te-a chemat cineva în instanță, poți avea tu inițiativa medierii. Îi poți cere judecătorului suspendarea procesului pe termen de 3 luni, în vederea medierii. Adresează-te mediatorului și el te va învăța ce ai de făcut.
6. Dar dacă vreau să chem pe cineva în instanță?
Probabil că ai motive serioase să-i intentezi cuiva un proces și nu vezi nicio altă soluție, dar te asigur că există una mai convenabilă pentru tine. S-ar putea să ieși mai bine din toate punctele de vedere.
7. Ce forță juridică are medierea?
În cazul în care părțile ajung la o înțelegere, mediatorul redactează un acord de mediere care conține tot ceea ce au decis părțile. Conținutul acordului de mediere este decis de părți, nu de mediator! Acordul este semnat de părți; de asemenea, este semnat și ștampilat de mediator, în calitate de redactor al acestuia. Acordul de mediere are forța unui înscris sub semnătură privată.
La dorința părților, acordul de mediere poate fi consfințit printru act notarial. În cazul unui proces în instanță, acordul de mediere este adus la cunoștința instanței, care îl va consfinți printr-o hotărâre judecătorească, fără nicio altă formalitate și fără să mai fie necesară citarea părților.
8. Medierea este reglementată prin lege sau nu?
Firește că este reglementată! Procedura este aplicată la nivelul întregii Uniuni Europene și este reglementată prin Directiva Parlamentului European 2008/52/CE, din 21 mai 2008. În România, procedura medierii este reglementată prin Legea 192/2006.
9 Ce fac dacă încă mai am nelămuriri?
Poți arunca o privire pe site-ul Consiliului de Mediere, unde găsești informații foarte utile. Sau poți să îmi scrii un email! Îmi voi da silința să te lămuresc!
Pentru mai multe informații
Facebook : https://www.facebook.com/mediereinromania