Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Programul MEDIU RURAL 2016: Până la 125.000 lei nerambursabili pentru firmele din mediul rural

By on 13 January 2016 in Finanțări nerambursabile

Poate că nu sunteți atât de familiari cu Programul Mediul Rural, însă în acest an ar trebui să îi acordați mai multă atenție, datorită faptului că a devenit mult mai atractiv și, totodată, dispune de un buget mult mai semnificativ față de anul trecut.

Programul mediul rural 2016

Programul se adresează exclusiv afacerilor din mediul rural, indiferent dacă este vorba de un start-up sau de o întreprindere existentă de mai puțin de 5 ani de zile.

Ca și în cazul programelor MICROINDUSTRIALIZARE, COMERȚ SERVICII și START, acest program se află în etapa consultativă, iar data exactă a lansării nu a fost încă anunțată.

Bugetul Programului

Pentru Programul Mediu Rural 2016 a fost alocat un buget de 25,9 milioane de lei (peste 5,63 milioane de euro). Din bugetul alocat, Guvernul vrea să ajute cel puțin 207 afaceri de la sate.

Beneficiari eligibili

Beneficiarii programului sunt start-up-urile, microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care au sediul social și punctul de lucru în mediul rural , care sunt înregistrate de cel mult 5 ani de zile la Registrul Comerțului și care dețin capital privat și își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

O diferență majoră față de restul programelor finanțate prin bugetul de stat este că, în cadul acestui program, sunt eligibili și persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiare (IF) din mediul rural.

Nu sunt eligibile întreprinderile care au următoarele domenii de activitate:

 • Intermedieri financiare şi asigurări
 • Tranzacții imobiliare
 • Activităţi juridice ( Cod CAEN 6910)
 • Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri (Cod CAEN 920)
 • Producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool și substanţe aflate sub control naţional
 • Producţie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 (activități de pescuit, activități de producție primară a produselor agricole, activități de prelucrare și comercializare a produselor agricole, activități de extractive a resuselor naturale și activități de export)

Cheltuieli eligibile

 • Echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfășurării activităților pentru care s-a solicitat finanțarea
 • Aparate și instalații de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale
 • Autoutilitare
 • Investițiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și servicii (francize, etichetare ecologică, licențe), software pentru comerțul online, software necesar activității pentru care se solicită finanțare
 • Computere , servere, monitoare, imprimante, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, sisteme audio-video etc.
 • Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț (clădiri, hale de producție, spații amenajate pentru activități de prestări servicii, producție și comerț, inclusiv din elemente prefabricate). Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinație locativă
 • Mobilier, birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale
 • Realizarea unui site pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor sau serviciilor promovate, în limita maximă a 10.000 lei
 • Achiziționarea de instalații sau echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie
 • Achiziționarea de instalații de încălzire sau climatizare aferente spațiului de comerț, producției sau serviciilor
 • Cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, în limita a 4.500 lei
 • Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului program și implementarea proiectului

Finanțare nerambursabilă

Finanțarea nerambursabilă este de maxim 90% din valoarea investiției, dar nu poate depăși suma de 125.000 de lei (aproximativ 27.700 de euro). Asta înseamnă că, la un ajutor maxim, beneficiarul trebuie să vină cu minimum 13.800 de lei (3.000 de euro), astfel încât investiția totală prin program să ajungă la cel puțin 138.800 de lei (30.000 de euro).
Cheltuielile privind TVA, taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcțiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziționate, nu sunt eligibile.

Află mai multe

În acest moment Ghidul Programului este consultativ și pot apărea mici modificări la varianta finală. Ghidul îl puteți accesa pe website-ul Departamentului Pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de afaceri și Turism. De asemenea, mai jos puteți găsi grila de evaluare a Programului Mediu Rural 2016.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre acest program sau dacă dorești să afli condițiile de eligibilitate și cum poți obține finanțare nerambursabilă, te rugăm să ne contactezi.

Tags:

Atasamente

Nume Dimensiune
Grila de evaluare Mediu Rural 2016 225 KB
Corneliu Cadar

Despre autor

Despre autor: Corneliu s-a alăturat echipei ROMCOM din Oradea în iulie 2014. A absolvit Facultatea de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea şi lucrează la departamentul de consultanţă – finanţări nerambursabile cu fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus