Soluții de dezvoltare pentru afaceri

2011 – Anul executărilor silite

By on 17 January 2011 in Evenimente

Acum două zile urmăream Observatorul de la Antena 1 şi am văzut o ştire care dădea o veste teribilă însă nu tocmai şocantă. Criza care a început în America a dus în 2010 la un milion de americani fără case, şi nu se opreşte aici. Urmează ca tot mai mulţi americani să-şi piardă locuinţele (după cum avertiza Banca Centrală a Americii).

Nici în România situaţia nu e mai strălucită. 2011 se anunţă un an greu pentru cetăţenii ţării noastre. Executorii bat la geamul a tot mai multor români şi după cum arată statisticile, judeţul Bihor e în top 3 pe lista executărilor silite.

Adrian Nica, purtătorul de cuvânt ANCPI menţiona faptul că în 2010 s-a dublat numărul executărilor silite faţă de 2009 (2.500 vs. 1.300), iar pentru 2011, doar în luna Ianuarie se estimează cam 1.000 de executări silite. Avantajul oamenilor simpli care au datorii mici faţă e bănci, e că momentan băncile se îndreaptă spre bunurile persoanelor juridice dar mai sunt câţiva paşi până vor ajunge şi la ei.

Sunt două aspecte pe care trebuie să le urmărim când vine vorba de executări silite:

  • în primul rând, scopul băncii e de a-şi recupera doar datoriile de la clienţi, fapt ce a şi contribuit la destabilizarea pieţei imobiliare, preţurile la case, apartamente, terenuri scăzând dramatic; dar preţurile mici au afectat şi mai mult proprietarii bunurilor gajate;
  • în al doilea rând, nu se găsesc cumpărători pentru că, din păcate, ducem lipsă de lichidităţi.

Pentru cei care deţin totuşi disponibilităţi financiare lichide, nu pot decât să le sugerez să cumpere acum. Site-ul www.executatsilit.ro este unul dintre site-urile care oferă link-uri directe către paginile web cu licitaţii a peste 20 de bănci şi multe alte licitaţii. De asemenea puteţi utiliza şi alte surse precum: ziarele sau contactul direct cu personalul băncilor.

Întrebările pe care mi le pun sunt: Vor lăsa băncile în stradă mii de români? Când se va opri haosul acesta? Ce pot face eu să redresez situaţia?

Ca şi soluţie de evitare a executării silite, pe site-ul Ministerului Finanţelor s-a lansat Ghidul pentru restructurarea extrajudiciară a împrumuturilor cu garanţii ipotecare. Acesta descrie 12 principii, oferind sfaturi pentru abordarea clienţilor care au dificultăţi în achitarea ratelor bancare, înainte de a se ajunge la executare silită.

Voi aminti câteva idei din ghid, şi anume:

  • Clientul trebuie să îşi contacteze consultantul şi să discute cu acesta despre dificultăţile apărute în achitarea ratelor;
  • Consultantul trebuie să îi explice clientului întreaga situaţie;
  • Trebuie să se găsească soluţii funcţionale pentru ambele părţi;
  • Odată făcută restructurarea, împrumutatul trebuie să se conformeze modificărilor;
  • Câtă vreme clientul respectă restructurarea, banca nu ar trebui să iniţieze procedura de executare silită;
  • Situaţia clientului restant va rămâne confidenţială, cu excepţia situaţiilor în care se prevede altfel prin lege.

Sper să căutăm cu toţii în continuare soluţii pentru oprirea acestor tragedii.

ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus