Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Acum

By on 17 December 2010 in Evenimente

Mulţi oameni încearcă să-şi facă ordine în viaţă abia când se află în pragul morţii. Până atunci, trăiesc ca şi cum n-ar muri niciodată şi apoi mor ca şi cum n-ar fi trăit, ca să-l citez pe Octavian Paler. Din când în când, se mai opresc din goana nebună a vieţii ca să-şi tragă răsuflarea, dar cred că rareori o fac pentru a analiza la modul serios unde au ajuns şi ce au de făcut în continuare. De cele mai multe ori, iau o pauză doar pentru a putea porni din nou în alergare cu forţe proaspete…

Cei mai înţelepţi dintre noi ne începem anul făcând planuri. Unele sunt realiste; altele, simple dorinţe. Unele ne sunt la îndemână (vorba vine, pentru că ce anume din ceea ce avem este meritul nostru, în ultimă instanţă?), pentru altele depindem de altcineva sau de altceva. Cert este că tot anul ne spunem că mai avem timp destul, iar la finalul lui ne trezim că unele planuri ni s-au realizat, altele doar în parte, iar pentru altele poate că nici n-am făcut ceva în anul care s-a scurs. Şi atunci ni se trezeşte conştiinţa sau ambiţia şi ne gândim că ar fi momentul să mai reparăm ceva pe ultima sută de metri.

La uşă, însă, bat sărbătorile de iarnă cu atmosfera lor (uneori artificială) de bucurie, relaxare şi pace. Şi atunci, în încercarea de a fi mai veseli, mai înţelegători, mai buni (chiar dacă de multe ori suntem buni cu alţii tot de dragul nostru, de fapt), uităm de planuri şi ţeluri. Să fim cinstiţi cu noi înşine: câţi ne gândim în mod foarte serios la ce am făcut bine sau rău în ultimul an, la ce am fi putut face altfel, la ce am învăţat, la ce lăsăm moştenire celor pe care i-am avut lângă noi? Constat tot mai mult că sărbătorile nu sunt nicidecum o pauză, ci acum parcă alergăm şi mai avântaţi şi avem mai puţin timp ca oricând pentru ceea ce este important.

Cine are noţiuni elementare de contabilitate ştie că la început de an se preiau soldurile de la finalul anului trecut. Cu alte cuvinte, cum termini anul acesta îl vei începe pe următorul. În contabilitate, trecutul nu se şterge. Viaţa are şi ea contabilitatea ei, care de asemenea nu se şterge. Şi totuşi, uneori ne amăgim gândind că vom putea trăi anul viitor ca şi cum anul acesta n-ar fi fost. Facem din noaptea dintre ani un fals punct de pornire când el, de fapt, este doar un pas intermediar, un moment trecător ca oricare altul. Credem că oricum am fi trăit până acum, de la începutul anului putem fi mai buni, mai corecţi, mai eficienţi şi aşa mai departe. Greşit! Nu îndrăznesc să spun că oamenii nu se pot schimba radical peste noapte. Dar cred că inerţia şi obiceiurile noastre fac extrem de dificil lucrul acesta.

Dacă vrem să schimbăm ceva (pentru că nu toţi vor), momentul cel mai bun să începem este ACUM. Nu la începutul anului, când totul se înnoieşte, nu de Paşti, când comemorăm suferinţa lui Cristos pentru noi şi vrem să fim noi înşine mai sfinţi, nu de Crăciun, când ne amintim de naşterea Speranţei, ci ACUM, oricând ar fi acesta. S-ar putea să mai trăim până la primul „prag” sau nu. Indiferent ce se va întâmpla, însă, hai să ne oprim cu adevărat şi să ne facem ordine în viaţă ACUM pentru că acesta este singurul moment în care ştim sigur că putem schimba ceva.

Fericire de sărbători!

Dorin Pantea

Despre autor

Despre autor: Dorin este consultant credite şi responsabil pentru promovarea creditelor ROMCOM prin intermediul birourilor ROMCOM din ţară. S-a alăturat echipei ROMCOM în 2007. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus