Soluții de dezvoltare pentru afaceri

100 Argumente pentru un credit ROMCOM: Analizăm împreună fluxul de numerar (45)

By on 14 March 2016 in Credite IMM

Fluxul de numerar sau cash flow (denumirea din limba engleză) reprezintă situația veniturilor și a cheltuielilor unei companii previzionată pe o anumită perioadă de timp. Rolul fluxului de numerar este de a previziona, monitoriza și măsura activitatea afacerii pe o anumită perioadă de timp cu scopul de a aduce stabilitate.

Flux de numerar

Fluxul de numerar

Fluxul de numerar exprimă evoluţia poziţiei de numerar a întreprinderii față de situaţia de la începutul anului, generând dimensiunea ipotetică a performanţelor deoarece profitul prezentat la sfârşitul anului nu coincide cu soldul disponibilităţiilor băneşti la acel moment, singurele care conferă autenticitate bunei gestionări a întreprinderii.

În cadrul cererii de credit, ROMCOM folosește un flux de numerar ce cuprinde luna anterioară creditului și previziunea pe următoarele 12 luni pentru a vedea evoluția societății precum și impactul creditului asupra afacerii.

De ce analizăm împreună fluxul de numerar?

  • pentru a oferi o imagine cât mai obiectivă a previziunilor veniturilor și cheltuielilor prin prisma experienței consultanților de credite ROMCOM in finanțarea diverselor domenii de afaceri;
  • pentru că unii întreprinzători aflați la început de drum nu au completat un astfel de document niciodata și înțeleg mai puțin importanța fluxului de numerar;
  • pentru a măsura capacitatea de plată a cheltuielilor, obligațiilor și a rambursării creditului;
  • pentru a evita blocajele financiare care pot apărea dintr-o gestiune deficitară a încasăriilor, aproape în orice tip de afacere sunt luni mai bune sau mai rele însă anticiparea acestor perioade poate face diferența între o afacere bună și una mediocra;
  • pentru a analiza capacitatea de dezvoltare a unei societați;
  • pentru a previziona niște indicatori economici ancorați în realitate;
  • pentru a evita situații de incapacitate de plată din pricina unor previziuni eronate, sau care nu au o imagine de ansamblu corectă;

Model flux de numerar

Pentru a te ajuta ROMCOM a publicat pe pagina sa de internet la secţiunea Credite IMM, un model de flux de numerar lunar folosit în analiza dosarelor de credit. Acesta poate fi descărcat şi adaptat în funcţie de nevoile tale.

Vino să discutăm

Pentru orice informaţii referitoare la creditele acordate de ROMCOM, te invităm sa ne contactezi prin telefon, email sau personal la sediul nostru.

Tags:

Mihai Cengher

Despre autor

Despre autor: Mihai este consultant credite Romcom în cadrul biroului din Târgu Mures din septembrie 2014. Înainte de ROMCOM a lucrat timp de 3 ani și jumătate tot în instituții financiare nebancare ca și consultant credite pentru agricultură. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus