Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Ce mai face tânărul absolvent?

By on 15 March 2011 in Consultanță

Discuția cu proaspătul absolvent de facultate (sau facultăți) continuă…

A doua rundă de discuții pe tema: „dă-mi idei să încep ceva” a avut loc recent. Rămân doar la discuția cu proaspătul absolvent cu toate că discuția aceasta este valabilă și pentru cineva care tocmai a primit un preaviz de concediere – vezi filmul The Company Men.

Discuția avută îmi revelează faptul că pe lângă sfaturile sau ideile de afaceri primite ceea ce lipsește este scânteia – spiritul antreprenorial. Lipsa spiritului antreprenorial se manifestă prin teama de a începe ceva, tatonările îndelungi fără noimă și vă las să adăugați altele dacă doriți.

Dacă este așa – ce înseamnă un întreprinzător?

  • o persoană care îşi asumă riscuri sălbatice, necalculate?
  • deţine o inven¬ţie tehnologică de vârf?
  • neapărat un expert în domeniu?
  • întotdeauna un plan grandios sau o viziune strategică asupra afacerii la început de drum?

Din experiența dar și din discuțiile cu alții care au reușit, sau chiar din exemplele altor mari oameni de afaceri un întreprinzător poate să fie o persoană:

  • eficientă în a lucra cu riscurile.
  • capabilă să „vadă” diferențe notabile în furnizarea unor produse sau servicii – inovaţii mici, dar de calitate şi consecvenţă.
  • adaptabilă la mediul de afaceri.
  • capacitată să ia decizii rapide, să facă faţă eşecurilor.

Provocarea spiritului antreprenorial poate pleca chiar de la o afacere de familie, chiar dacă aceasta nu îți asigură beneficii uriașe dar îți poate asigura un început pe care să îl dezvolți apoi tot mai mult și care să îți asigure în viitor o afacere solidă și bine dezvoltată.

Spiritul antreprenorial poate însemna capacitatea de a „vedea” şi „folosi” oportunităţile, indiferent de resursele de care dispui, la care este important să adaugi încredere în succes, flexibilitate şi voinţa de a te ridica şi supravieţui în urma unor eşecuri.

Marcel Niculas

Despre autor

Despre autor: Marcel lucreză la biroul ROMCOM din Oradea. Înainte de a se alătura echipei ROMCOM, Marcel a lucrat ca manager de calitate în cadrul unei companii de IT. Din 2006 până în 2016 a lucrat ca și consultant finanțări nerambursabile. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus