Soluții de dezvoltare pentru afaceri

CINE DEPINDE DE CINE?

By on 20 January 2012 in Consultanță

Săptămâna aceasta am avut surpriza să întâlnesc o specie de întreprinzător pe cale de dispariţie. Ne-am întâlnit pentru a discuta despre implementarea unui proiect de investiţii, şi ştiam că tocmai s-a întors de la schi din Austria. Mai mult, mi-am amintit că şi anul trecut pe vremea asta a fost la schi, aşa că l-am felicitat pentru că alege să îşi ia timp pentru acest hobby.

Răspunsul a fost că în fiecare an încearcă să îşi ia 4 luni de concediu. Am crezut că am auzit greşit, şi că de fapt vorbeşte despre 4 săptămâni. Dar era vorba într-adevăr despre PATRU LUNI DE CONCEDIU PE AN. L-am întrebat cum reuşeşte să se desprindă pentru o perioadă atât de lungă, dat fiind că majoritatea întreprinzătorilor pe care îi cunosc văd o adevărată provocare în a lăsa afacerea singură şi numai pentru câteva zile.

Am aflat că secretul ţine pe de o parte de organizare şi delegare eficientă, şi pe de altă parte de fragmentarea concediului în bucăţi de 2-3 săptămâni la fiecare 2 luni.

Ca şi întreprinzător, probabil te-ai apucat de afaceri pentru libertatea de a face ce vrei, atunci când vrei. Libertatea de a-ţi lua zile libere pentru a călători, de a locui unde vrei, de a veni la muncă îmbrăcat cum vrei – şi în acelaşi timp de a câştiga banii pe care-i meriţi.

Problema e că undeva, pe parcurs, afacerea începe să devină o povară. Vacanţele sunt rare şi scurte, pentru că angajaţii nu se descurcă fără tine şi clienţii ţipă (altfel rişti chiar să plece). Toată ziua o pierzi cu lucruri mărunte, dar care te ţin ocupat, şi asta te seacă de energie. Te simţi vinovat când nu eşti la lucru, şi te simţi şi mai vinovat când eşti la lucru şi ar trebui să fii acasă. Entuziasmul a dispărut. Ai ajuns înapoi la…. o slujbă pe care ţi-o plăteşti singur.

Sper ca anul 2012 să fie anul în care să-ţi recapeţi entuziasmul şi să ai parte de mai mult echilibru. Fă-ţi o listă cu lucrurile/activităţile pe care vrei să le faci în acest an (nelegate neapărat de muncă) şi apoi caută să-ţi planifici şi să-ţi organizezi afacerea ca pe un instrument care să te ajute să realizezi ce ţi-ai propus.

Un an 2012 cu mai multă libertate!

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus