Soluții de dezvoltare pentru afaceri

De ce o țară săracă rămâne săracă?

By on 18 November 2010 in Training

Da asta-i întrebarea. De ce? Sunt fonduri europene disponibile. Există progres tehnologic nemaiîntâlnit. Există oameni capabili. După revoluția industrială de la mijlocul secolului al XVIII-lea Europa și America de Nord au cunoscut o creștere economică susținută. Ulterior au cunoscut creștere economică Japonia și Rusia. Pe de altă parte însă, o mare parte din Asia, Africa și America de Sud rămân sărace. Astfel se ridică întrebarea, de ce creșterea economică și industrializarea a ocolit aceste zone? Și de ce o țară săracă rămâne săracă?

Pentru că din punct de vedere economic se disting obstacole în calea creșterii economice. Și enumăr în acest articol doar câteva, pentru că răspunsul e mult mai complex.

1. O rată mică de economisire a populației și a entităților economice. Acest fapt duce la investiții mai mici și în consecință la o rată scăzută a creșterii producției. Dacă nu ai cofinanțare la proiectele cu fonduri europene nu poți atrage fonduri.

2. Pe de altă parte populația joacă un rol important. De regulă, pe fondul unei ușoare creșteri economice, se ivește și creșterea demografică. Și dacă sporul populației este mai mare decât rata de creștere economică atunci venitul pe cap de locuitor este în scădere.

3. Instabilitatea politică descurajează investițiile. Instabilitatea politică este caracterizată prin incompetență și incertitudine finanțată din taxe și impozite în creștere. Asta duce la evaziune fiscală, corupție și favoritisme.

4. Risipa și ineficiența unor factori non-economici. Aici menționez: ignoranța și toleranța propriei condiții, lipsa deschiderii față de nou și progresul tehnologic.

Rândurile de mai sus le-am scris din perspectiva căutării unor răspunsuri la următoarele întrebări:

  • De ce să rămână țara noastră la periferie în contextul globalizării?
  • De ce țara cu cea mai vorbită limbă de pe glob va ocupa locul I în economia globală?
ROMCOM

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus