Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Dincolo de cuvinte

By on 17 November 2010 in Training

„The truth is written all over our faces”

„Lie to me” este titlul unui film de succes lansat în 2009, a cărei temă este Limbajul Trupului. Mai presus de vorbe, expresia feței, gesturile și mimica pot trăda ceea ce spui. Acest lucru este valabil în orice tip de conversație, nefăcând excepție conversațiile business pe care consultanții le practică zilnic.

Cel mai important lucru într-o relație este comunicarea. Comunicarea exprimă ceea ce gândim; dar comunicarea nu se rezumă doar la cuvinte, noi comunicăm și prin gesturi, mimică, voce, poziția corpului, dar și distanța față de cel cu care vorbești. Toate aceste elemente care însoțesc cuvintele, uneori pot fi în contradicție cu cele spuse, și pot arăta adevăratele gânduri, sentimente. Comunicarea nonverbală este o componentă esențială în viața de zi cu zi. Fie că mergem la un interviu, ținem un discurs, purtăm o conversație sau suntem într-o situație care solicită mult autocontrol, comunicarea nonverbală este factorul de care depinde uneori întregul nostru succes.

Acest lucru se întâmplă deoarece din totalul mesajelor transmise de o persoană și reținute de interlocutor: 7% sunt verbale, 38% sunt para-verbale iar 55% sunt nonverbale. De altfel, axioma comunicării nonverbale evidențiază faptul ca acest tip de comunicare are relevanță mai mare decât semnalele verbale și para-verbale (tonul vocii, accent, tonalitate, etc.).

Aceasta axioma enunță următorul lucru: când ceea ce spuneți nu este în concordanță cu ceea ce faceți, interlocutorul va crede ceea ce vede, adică semnalele nonverbale ale corpului dumneavoastră. Limbajul nonverbal (body language) este alcătuit din trei componente: mimica, privirea si gestica.

Mimica se referă la toate fenomenele pe care le putem observa pe fața unui om: mișcările capului, contactul vizual, direcția privirii, zâmbetul.

În privința privirii, pentru a construi o relație de comunicare trebuie să păstrăm contactul vizual cam 60% – 70% din timp. De asemenea, există mai multe tipuri de priviri: oficială, intimă, laterală, care atunci când e însoțită de zâmbet înseamnă interes, iar atunci când e însoțită de încruntarea sprâncenelor înseamnă ostilitate. La fel, închiderea ochilor înseamnă dorința de a finaliza interacțiunea.

Gestica se referă la limbajul mâinilor în termeni de viteză a mișcării, grad de tensiune, poziții, zone de mișcare, mod de ținere a degetelor, distanta dintre mâini și corp. De o foarte mare importanță sunt postura și orientarea corpului. Se referă la felul în care un om stă la un moment dat și la modalitățile prin care își modifică postura corpului. Astfel, există câteva poziții de baza cărora putem identifica starea de spirit a oamenilor care fac parte dintr-o audiență, de exemplu: poziția picior peste picior și brațe încrucișate, picioarele peste brațul scaunului, picioarele pe birou sau legănarea, bătutul din picior, arată toate lipsa de interes. Totuși, când picioarele sunt încrucișate iar poziția corpului este îndreptată spre interlocutor, este un semn de înțelegere și cooperare. Înclinarea ușoară a corpului înainte arată interes. Înclinarea corpului spre spate arată lipsa de interes. Întoarcerea corpului într-o parte în timp ce interlocutorul vorbește, indică dorința de a încheia discuția.

Cunoașterea acestor informații despre comunicarea nonverbală și limbajul corpului ne ajută să ne atingem mai ușor obiectivele unei discuții, ale unei prelegeri sau expuneri iar cel care aprofundează tainele comunicării nonverbale are, cu siguranță, mai mult succes în ceea ce își propune.

Poziția mâinilor ne poate da nenumărate indicii despre starea cuiva. Iată mai jos câteva poziții ale mâinilor și semnificația lor în contextul limbajului corpului:

  • mâinile deschise, relaxate, dezvăluie o atitudine pozitivă, o invitație la sinceritate
  • brațele încrucișate înseamnă respingere
  • brațele ținute la spate înseamnă neliniște
  • mângâierea bărbiei arată că ascultătorul evaluează pozitiv ceea ce aude
  • tragerea ușoară a lobului urechii este un semn de suspiciune
  • masarea cefei indică un sentiment de frustrare
  • sprijinirea bărbiei în palmă trădează plictiseala
  • palmele încleștate arată tensiune
  • jocul cu pixul este un semn de nerăbdare
  • frecarea palmelor indică anticipare

Cunoașterea acestui limbaj este un avantaj real pentru consultanți. Poți realiza ușor dacă clientul din fața ta e mulțumit, mirat, sau nervos. Vei ști atunci ce fel de vorbe să-i așezi și cum să-i „povestești”. Trebuie reținut însă că fiecare persoană este unică! Fiecare persoană are propriile gesturi, propriul sistem de valori, propria educaţie sau auto-educaţie, gândeşte într-un anume fel, e interesat de ansamblu sau de detalii, este un analist sau un filosof, are anumite informaţii, are anumite experienţe proprii. Acestea ca multe alte caracteristici fac din fiecare om un individ unic. Această unicitate a fiecărei persoane se reflectă în limbajul trupului într-o măsură mai mare sau mai mică. Este un mit acel şablon rigid care-ţi dă soluţia dând o semnificaţie certă unui anume gest: de exemplu încrucişarea braţelor însemnă că partenerul se apără!

Care sunt limitările limbajului trupului?

Acest barometru este o unealtă excelentă atâta timp cât şti să o foloseşti. Trebui să fi conştient în acelaşi timp că interpretarea ta nu este 100% adevărată; ea îţi oferă anumite repere în funcţie de care să te poziţionezi şi să mergi mai departe.

Traian Marc

Despre autor

Despre autor: Traian lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus