Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Eroziunea cere o conducere dedicată

By on 29 March 2009 in Training

De curând am deschis şedinţa consiliului de administraţie al unei societăţi financiare cu un verset din Biblie. A fost o introducere inedită, şi a influenţat întreaga şedinţă.

În capitolul patru al Apocalipsei este vorba despre slavă, şi despre cui i se cuvine slava. “Vrednic eşti Doamne şi Dumnezeul nostru, să primeşti slava, cinstea şi puterea, căci Tu ai făcut toate lucrurile, şi prin voia Ta stau în fiinţă şi au fost făcute!” (Apocalipsa 4:11).

Acesta nu este limbajul uzual al managerilor moderni. Ca mangeri, ne însuşim frecvent şi cu plăcere slava. Acesta este începutul eroziunii, al decăderii neobservate a valorilor. Cu cât mai mult ne preocupăm de slava proprie, cu atât mai mult ni se tulbură vederea. Nu mai vedem decât ceea ce vrem, ne amăgim sau ne lăsăm amăgiţi de cuvinte frumoase, şi la urmă ajungem să le credem. Suntem înconjuraţi de oameni care ne întăresc convingerile şi nu îndrăznesc să ne contrazică sau să ne pună întrebări.

O nouă realitate ia fiinţă. O realitate contrafăcută. Şi această realitate contrafăcută conduce pe termen mai scurt sau mai lung la eroziune, la decădere neobservată. Egoismul se extinde, o părere exagerată despre sine devine normală, obiectivele companiei sunt scăpate din vedere, relaţiile suferă, bucuria vieţii se evaporă. Şi toate astea se întâmplă încet, pe neobservate.

Cât de diferit percep realitatea oamenilor care trăiesc aproape de Dumnezeu! Mai întâi, ei acordă slavă celui căruia i se cuvine slava. Lui Dumnezeu, şi numai Lui. Această atitudine smerită este o bună protecţie contra mândriei. Ne eliberează, ca să putem să ne vedem cum suntem în realitate, şi să ne corectăm. Asta doare uneori, dar conduce la creştere personală şi la înţelepciune. Această spirală a dezvoltării duce în sus, zideşte.

În şedinţa consiliului de administraţie, această scurtă meditaţie a influenţat toate discuţiile şi deciziile care au urmat. Fiecare participant a fost conştient de limitele sale, nu şi-a dat prea multă importanţă, şi şi-a amintit să se lase condus de Dumnezeu în toate lucrurile. Cel mai extraordinar lucru: chiar şi pentru participanţii care nu proveneau dintr-un mediu evanghelic, aceste cuvinte din Biblie au avut putere şi au fost benefice. Fiecare a fost stimulat să reflecteze.

Lupta împotriva eroziunii cere o conducere dedicată. Conducere înseamnă asumarea răspunderii şi infuenţarea constructivă a proceselor. Nu este suficient să ne mâniem din cauza decăderii neobservate a valorilor. Trebuie să facem ceva pentru a opri spirala descendentă şi a-i schimba direcţia. De exemplu, lăsând cuvintele pline de putere ale lui Dumnezeu să ne vorbească în situaţii neprevăzute.

Mario Brühlmann

Despre autor

Despre autor: Mario Brühlmann este presedintele ROMCOM, proprietarul Swiss Consulting Group, trainer, consultant de afaceri şi autor. A absolvit Executive MBA în Management International, Universitatea de Stiinte Aplicate în Berne, Elveția. Este membru în bordul de conducere al numeroaselor organizații profit și non-profit, concentrându-se pe dezvoltarea economică și eradicarea sărăciei în mai multe țări ale lumii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus