Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Finanțare nerambursabilă pentru brutării și fabrici de paste făinoase

By on 12 January 2016 in Finanțări nerambursabile

Prin Schema de ajutor de stat GBER, care se va lansa în cursul acestui an, se vor finanța activitățile de producție care vor folosi ca și materie primă produse agricole, iar în urma procesării acestora vor rezulta produse non-agricole. Și brutăriile și fabricile de paste făinoase intră în această categorie de producători, deoarece folosesc ca și materii prime produse ale industriei morăritului (produse agricole) și le transformă prin procesul de producție în alimente (produse non-agricole).

finantare nerambursabila brutarii

Tipuri de investiții

Prin această Schemă de ajutor de stat GBER se vor finanța proiectele care se vor focusa pe unul dintre următoarele tipuri de investiții:

  • înființarea unei noi unități de producție
  • extinderea capacității unei unități existente
  • diversificarea producției cu produse care nu au mai fost fabricate anterior
  • schimbarea fundamentală a procesului de producție al unei unități existente.

Intensitatea ajutorului de stat prin această Schemă GBER, diferă de la o regiune la alta și de la un tip de întreprindere la alta – intensitatea maximă fiind de 50%. Pentru a stabili procentul finanțării pentru o anumită întreprindere, va trebui să avem o discuție pentru fiecare caz în parte.

De asemenea, plafoanele maxime ale finanțării pentru un proiect sunt diferite (1.000.000 EUR, 1.500.000 EUR, 2.500.00 EUR) în funcție de tipul întreprinderii și tipul proiectului de investiții.

Cheltuieli eligibile

Dintre cheltuielile eligibile, amintim: construcții, utilaje, instalații, echipamente pentru ambalare si etichetare, mijloace de transport specializate, cheltuieli generate de îmbunătățirea controlului intern al calității, achiziționarea de tehnologii, patente, licențe, achiziționarea de software, cheltuieli aferente marketingului produselor finite (maxim 5% dar nu mai mult de 30.000 EUR), înființarea unui site, achiziția de servicii de branding, crearea de marcă înregistrată, etc.

Cheltuieli prin schema de minimis

Cheltuielile privind costurile generale ale proiectului (consultanță, proiectare, monitorizare, management, avize) se vor finanța separat prin Schema de minimis, în limita a 10% pentru proiectele cu construcții-montaj și 5% pentru proiectele care prevăd doar achiziție de utilaje – în limita a 200.000 EUR, cu respectarea condițiilor de minimis și în limita plafonului de la Schema GBER.

Haideți să discutăm

Pentru detalii suplimentare, sau pentru realizarea unui proiect prin aceste Scheme de ajutor de stat, vă invităm să ne contactați și să stabilim o întâlnire pentru a discuta toate aspectele unui astfel de proiect.

Tags:

Cristi Jugariu

Despre autor

Despre autor: Economist de formare, absolvent al Facultăţii de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea, după o experiență de 8 ani în managementul producției în industria alimentară Cristi s-a alăturat echipei ROMCOM în anul 2010. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus