Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Fonduri nerambursabile prin Măsura 313 – Încurajarea activităților turistice

Scurtă prezentare a măsurii

Măsura 313 are ca obiectiv dezvoltarea activităților turistice în mediul rural, activități care includ: spații de cazare, restaurante, activități recreaționale, centre de informare, marcaje turistice și promovarea serviciilor turistice. Beneficiarii acestei măsuri pot fi: microîntreprinderi, persoane fizice, ONG, comune, ADI si societăți cooperative. Pe aceasta linie de finanțare, proiectele se pot depune în perioada 17 aprilie – 16 mai 2012, alocarea financiară a acestei sesiuni fiind 185.554.261 euro.

Modificări semnificative pentru sesiunea aprilie-mai 2012

Una din principalele modificări în Ghidul Solicitantului este creșterea procentului de finanțare nerambursabilă pentru investițiile în agro-pensiuni (de la 70% la 85%) și pentru activitățile recreationale (de la 50% la 85%). În ce privește valoarea maximă a ajutorului nerambursabil, aceasta s-a modificat doar în cazul investițiilor în agro-pensiuni (a crescut de la 70.000 euro la 100.000 euro), pentru alte spatii de cazare, restaurante și activități recreationale, valoarea maxima a ajutorului nerambursabila a rămas aceași (maxim 200.000 euro).

O altă modificare semnificativă o reprezintă schimbarea grilei de punctaj pentru spații de cazare, restaurante și activități recreaționale, în special punctajul aferent potențialului turistic al zonei unde se va realiza investiția. De exemplu, până acum, pe raza comunei Sânmartin nu se puteau realiza investiții noi, dar după noua grilă de punctaj, investițiile realizate in această comună, primesc punctajul maxim pentru acest criteriu.

De asemenea, Ghidul Solicitantului vine cu completări importante în ceea ce privesc investițiile în pensiuni agro-turistice. Dintre cele mai importante amintim: reprezentantul legal trebuie sa aibă domiciliul în comuna unde realizează investiția iar dupa realizarea investiției, își va muta domiciliul la locația investiției, transformarea casei personale în pensiune agro-turistica este încadrata ca și investiție noua. Aici mai subliniem faptul ca la momentul depunerii proiectului pentru agro-pensiune, beneficiarul trebuie să desfășoare o activitate agricolă (să fie fermier) și în cadrul agro-pensiunii se va desfășura cel puțin o activitate agricolă, astfel încât turiștii să aibă contact cu activitățile agricole.

Pentru alte informații despre cum puteți realiza investiții cu ajutor nerambursabil prin FEADR mă puteti contacta fie prin formularul de mai jos, fie la adresa emanuel.cadar@romcom.ro sau la 0751-218.151.

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus