Soluții de dezvoltare pentru afaceri

FONDURILE EUROPENE DUPĂ 2013

România ar putea fi unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, în special în cazul fondurilor pentru agricultură, pe care Comisia Europeană intenţionează să le plafoneze la nivelul lui 2013, şi chiar să le crească substanţial pentru regiunile sărace.

În exerciţiul financiar 2007-2013, României i-au fost alocate 19,6 mld. euro fonduri structurale şi peste 10 mld. euro pentru plăţi directe către fermieri şi dezvoltare rurală. În condiţiile în care politica de coeziune care se adresează zonelor aflate sub media UE ca nivel de prosperitate va fi modificată şi se va concentra pe regiunile cele mai sărace – cazul României – ţara noastră ar putea să primească cu 50% mai multe fonduri europene decât în perioada 2014-2020.

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a susţinut într-un comunicat al Comisiei Europene preluat de Ziarul Financiar că “…vor fi încă multe de negociat în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri dar, încă din propunerea de buget pe care o face Comisia Europeană, România porneşte ca un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale dacă ar fi să mă refer numai la politica agricolă comună şi politica de coeziune”.

Astfel, cu toate că plăţile directe vor rămâne instrumentul esenţial de susţinere a veniturilor agricultorilor, în perioada 2014-2020 vor exista noi programe de finanţare nerambursabilă pentru zonele rurale, similare cu cele desfăşurate în prezent prin PNDR.

Până atunci însă, mai sunt multe de negociat la nivel european şi stabilirea unui cadru de implementare la nivel naţional. Dacă e să ne luăm după experienţa exerciţiului financiar 2007-2013, probabil primele programe de finanţare ale următoarei perioade vor fi deschise la începutul anului 2015.

Pe toţi cei care intenţionează să solicite fonduri europene pentru afacerile lor, îi sfătuiesc să profite de liniile de finanţare care vor mai fi deschise până la finalul acestui an şi anul viitor. 2012 este an electoral, şi de obicei, anii electorali, vin cu cadouri…

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus