Soluții de dezvoltare pentru afaceri

100 Argumente pentru un credit ROMCOM: Poți identifica potențiali parteneri de afaceri la evenimentele ROMCOM (47)

By on 13 May 2016 in Credite IMM

Cu toţii ştim – şi logica bunului simţ o spune – că pentru a vinde un produs sau un serviciu în condiţii cât mai avantajoase ai nevoie de un număr cât mai mare de potenţiali interesaţi, astfel încât să îl găseşti pe acela căruia produsul sau serviciul tău i se potriveşte cel mai bine şi care este dispus să plătească preţul pentru el.

Neworking

Cum găsești clienți?

Cum faci rost, însă, de un număr cât mai mare de potenţiali interesaţi? Ei bine, există multiple surse – şi orice om de vânzări cu experienţă le cunoaşte şi le-a folosit într-o mai mică sau mai mare măsură. Rudenii, cunoştinţe apropiate, foşti (sau actuali) clienţi sau parteneri de afaceri, baze de date publice sau private, presa scrisă, Internetul, grupuri de oameni de afaceri sau de profesionişti în domenii specifice de activitate (fără ca lista să fie închisă) – toate acestea sunt surse bune – sau, după caz, excelente – de potenţiali clienţi.

Vânzări eficiente

Cum ajunge însă omul de vânzări în mod efectiv la persoanele interesate de produsul sau serviciul său? Mijloacele sunt multiple, cele mai des utilizate fiind probabil telefonul, emailul, grupurile online, publicitatea (cu formele pe care le poate îmbrăca ea) şi, nu în ultimul rând, contactul personal, faţă în faţă. De multe ori acesta se realizează în cadrul unei întâlniri stabilite în urma unui telefon sau email, dar tot mai mult oamenii de vânzări au prins gustul şi au înţeles rostul întâlnirilor la evenimente de business pe teme generale sau organizate de diverse grupuri de profesionişti în domenii specifice sau care au cel puţin anumite lucruri în comun.

Networking

Este greu să vorbeşti în ziua de azi cu un om de vânzări şi pe parcursul conversaţiei să nu fie rostit cel puţin o dată cuvântul networking – un termen pentru care limba română nu cred că a găsit încă un echivalentul potrivit. Definiţia lui ar putea suna cam aşa: „stabilirea de contacte şi relaţii de afaceri în cadrul unor întâlniri sociale informale”, sau „schimbul informal de informaţii şi servicii între persoane sau grupuri de persoane care au un interes comun”, într-o traducere proprie din limba engleză. Nu toţi oamenii de vânzări găsesc această modalitate de identificare de clienţi cea mai accesibilă sau facilă, dar pentru unii ea este cea mai productivă.

De obicei, în cadrul unui eveniment „de networking”, tema discuţiei sau invitaţii speciali nici măcar nu sunt elementul cel mai important, ci doar pretextul pentru care oamenii se adună în acelaşi loc şi în acelaşi moment. Partea cea mai importantă şi mai aşteptată este cea care se întâmplă înainte de început, în pauze şi după final – adică momentele în care oamenii pot interacţiona liber unii cu alţii, pot face schimb de cărţi de vizită, de numere de telefon sau adrese de email şi aşa mai departe. De multe ori, aceste informaţii obţinute în mod voluntar şi neorganizat sunt şi cele care rămân şi aduc valoare ulterior.

Rețeaua ROMCOM

În activitatea noastră de zi cu zi la ROMCOM venim în contact cu numeroşi oameni: foşti, actuali sau potenţiali clienţi, prestatori de servicii, furnizori de bunuri, reprezentanţi ai unor instituţii publice şi aşa mai departe. Pe mulţi dintre aceştia îi leagă interese comune: obţinerea unui împrumut sau a unei finanţări nerambursabile, identificarea de noi clienţi, fidelizarea clienţilor existenţi, atragerea de interes sau sprijin pentru diverse proiecte etc. Se întâmplă de multe ori să avem privilegiul de a pune în legătură diverse persoane care nu se cunosc, dar care au astfel de interese comune (sau complementare) şi care au potenţialul de a deveni parteneri de afaceri. Ori de câte ori putem face acest lucru, este un succes şi o împlinire a unuia dintre scopurile pentru care existăm ca societate.

Evenimente ROMCOM

Periodic, însă, organizăm şi evenimente cu caracter special, pentru aceia dintre partenerii noştri pe care îi leagă anumite interese comune şi care ar putea avea de câştigat de pe urma acestor evenimente. De fiecare dată căutăm ca întâlnirile să ofere ceva de valoare participanţilor, însă suntem conştienţi şi de faptul că unul dintre rolurile noastre principale este tocmai acela de a facilita crearea de legături între oameni. Uneori, contactele stabilite la întâlnirile organizate de ROMCOM aduc rezultate imediate. Alteori, se creează relaţii sau cel puţin contacte care vor aduce rod în timp. Oricum, considerăm că organizarea acestor evenimente nu este niciodată un timp irosit, ci unul investit, chiar dacă este o investiţie cu randament pe termen mai lung.

Să ținem legătura

Dacă ai fost sau eşti partener ROMCOM, sau poate doar intenţionezi să devii, te invit să urmăreşti pagina noastră de internet, sau pagina de Facebook, pentru a fi la curent cu evenimentele organizate de noi şi a te putea înscrie ca participant. Până la următorul eveniment, îţi doresc mult succes în afaceri şi un network cât mai productiv.

Tags:

Despre autor

Despre autor: Dorin este consultant credite şi responsabil pentru promovarea creditelor ROMCOM prin intermediul birourilor ROMCOM din ţară. S-a alăturat echipei ROMCOM în 2007. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus