Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Lansarea Programului RO17 “Inovare în industria verde”, în România

By on 22 February 2013 in Finanțări nerambursabile

Lansare oficială în București – 12 Martie 2013

Programul Inovare în Industria Verde în România este un program de dezvoltare a mediului de afaceri. Obiectivele programului sunt creșterea competitivității întreprinderilor ecologice, suport pentru ecologizarea întreprinderilor noi și existente, stimularea antreprenoriatului ecologic si eco-inovativ.

Lansarea oficială a programului va avea loc la București în 12 Martie 2013. Prin acest eveniment, atât potențialii aplicanți români cât și potențialii parteneri norvegieni vor putea beneficia de informații relevante cu privire la obiectivele programului, modul de operare, condiții de eligibilitate, procesul de aplicare, și multe alte informații utile.

Potențialii aplicanți și partenerii de proiecte sunt invitați să se înregistreze on-line pentru participarea la acest eveniment, accesând acest link (Formular de înregistrare), unde se află și un program al evenimentului.

Sesiuni de informare regională în România

În perioada Martie-Aprilie 2013 sunt planificate a se organiza câteva sesiuni de informare în câteva orașe mai mari din țară:

  • Ploiești – 14.03.2013
  • Brașov – 20.03.2013
  • Craiova – data nu este încă stabilită
  • Constanța – 21.03.2013
  • Cluj-Napoca – data nu este încă stabilită
  • Arad – 04.04.2013
  • Timișoara – 05.04.2013
  • Iași – 09.04.2013

Mai multe informații despre programul acestor întâlniri și modul de înregistrare pentru participarea la aceste evenimente urmează să fie publicate săptămâna următoare.

Apelul pentru depunerea proiectelor

Toate documentele relaționate cu apelul pentru depunerea proiectelor se vor publica începând cu 12 Martie 2013. Limba programului este Engleză, astfel că toată comunicarea și documentația relaționată cu acest program se va efectua în limba Engleză. Este prevăzut un singur apel pentru proiecte.

Bugetul programului

Bugetul total al programului, care reprezintă co-finanțarea proiectelor prezentate, este de 21.623.200 EUR. Rata de co-finanțare se va calcula de la caz la caz, dar nu va depăși 50% pentru IMM-uri și va fi mai mică pentru întreprinderile mari. Pentru ONG-uri co-finanțarea va fi de până la 90%. Diferența de finanțare va trebui să fie asigurată de către aplicant (și/sau partenerul din proiect). Finanțarea va fi disponibilă pentru proiecte individuale, grant-uri pentru ONG-uri și pentru relații bilaterale.

Grupuri țintă

Grupul țintă pentru Schema de Proiecte Individuale este reprezentat de către întreprinderile private stabilite în România în mod legal. Grupul țintă pentru Schema de Grant-uri Mici este reprezentat de către ONG-uri legal stabilite în România care urmăresc să faciliteze dezvoltarea de afaceri eco-inovative în zonele mai slab dezvoltate din România. Pentru a fi eligibile, atât întreprinderile cât și ONG-urile trebuie să aibă cel puțin un an fiscal întreg, încheiat.

Încurajarea proiectelor în parteneriat

Numai entitățile din România (așa cum sunt definite mai sus) sunt aplicanți eligibili. Însă și entități din Norvegia (orice tip de entitate), legal stabilite în Norvegia, care au cel puțin un an fiscal întreg, încheiat, sunt eligibili ca parteneri în proiect. Proiectele în parteneriat (un aplicant român cu un partener norvegian) sunt încurajate și li se vor acorda prioritate și puncte suplimentare pe parcursul evaluării proiectelor.

Entitățile norvegiene pot beneficia de finanțare a cheltuielilor de deplasare

Entitățile norvegiene care doresc să participe fie la evenimentul de lansare a programului la București, fie la sesiunile de informare regională din România, pot obține finanțare pentru cheltuielile de deplasare în acest scop. Această finanțare se va limita la suma de 1200 EUR pentru o persoană a unei entități. Cei care doresc să aplice pentru această finanțare trebuie să trimită un e-mail la adresa romania@norwaygrants-greeninnovation.no care va conține datele de contact, domeniul principal de activitate, scopul vizitei în România și rezultatul principal așteptat. În urma acestui mesaj se va primi un răspuns în scris, fie că cererea va fi admisă sau respinsă. Cei care doresc să obțină această finanțare a cheltuielilor de deplasare trebuie să trimită e-mail-ul până în 5 Martie 2013.

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus