Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Pentru cine nu sunt fondurile europene

By on 21 January 2011 in Finanțări nerambursabile

Pentru întreprinzătorii nehotărâți… o bună parte din discuțiile cu potențialii clienți pentru fonduri europene încep cu fraze de genul: „aș vrea să dezvolt o fermă de vaci de lapte, poate 40-50 de capete…”, continuă cu „sau poate aș deschide o pensiune, știi terenul e într-o zonă deosebită” sau „îmi place foarte mult carnea de pește, visul meu este să am o păstrăvărie” și se încheie cu „probabil voi încerca să achiziționez utilaje de construcții… am un prieten căruia îi merge foarte bine în acest domeniu”.

Fără excepție, aceste discuții nu duc la proiecte de succes. Fie nici nu ajung la faza de scriere, sau în puținele cazuri în care acest lucru se întâmplă, nu sunt implementate. Motivele sunt evidente: întreprinzătorul nu cunoaște respectivele modele de afaceri decât în teorie, astfel orice idee nouă pare mai atrăgătoare decât precedenta.

Soluția este implicarea efectivă într-o afacere ce se vrea a fi dezvoltată, înainte de depunerea efectivă a unui proiect pentru fonduri europene, pentru a lua contact direct cu piața respectivă, a cunoaște clienții, furnizorii, reglementările legislative, etc.

Pentru afacerile nerentabile… există o categorie de întreprinzători care cred că o infuzie de capital (mai ales capital nerambursabil), le va scoate afacerea din faliment și o va readuce pe linia de plutire. Dacă pe termen scurt acest lucru poate fi adevărat, pe termen lung cauzele care au dus afacerea pe pierdere vor reveni. Fie că este vorba de calitatea slabă a produselor sau serviciilor, managementul defectuos, sau poate lipsa unei cereri pe un anume segment.

Soluția este rezolvarea problemelor curente ce țin afacerea pe pierdere, urmând ca investițiile realizate prin proiect să fie un bonus care va da un impuls suplimentar.

Pentru întreprinzători fără resurse financiare proprii… acest punct este probabil cel mai delicat și cel mai greu de explicat persoanelor interesate de fonduri europene. Sigur ideea de bază de la care se pornește când vrei să accesezi bani europeni este că nu dispui de acei bani. Însă experiența arată că, dacă un întreprinzător nu dispune de resurse financiare proprii, este aproape imposibil să ducă la sfârșit un proiect.

Astfel un proiect pentru accesarea de fonduri europene presupune o serie de cheltuieli (pe lângă investiția de bază), care vor fi foarte greu de suportat doar din surse atrase (credite bancare, împrumuturi de la cunoscuți, etc.): TVA-ul pentru investiția de bază, comisioane și dobânzi bancare, costuri cu proiectarea și consultanța, costuri pentru facilitarea de garanții, diferite avize, acorduri, etc.

Soluția este asigurarea unui cash-flow echilibrat, dinamic, de unde să nu lipsească resurse pentru cheltuieli urgente, neprevăzute, pe termen scurt și mediu.

Traian Marc

Despre autor

Despre autor: Traian lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus