Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Reducerea costurilor. Cât sau cum?

By on 10 August 2010 in Consultanță

Majoritatea firmelor, odată cu începutul crizei economice, au acordat o atenţie deosebită costurilor, structurii acestora şi au stabilit diverse strategii şi metode de reducere a lor. Singura întrebare cu care se frământă majoritatea este cât să reducă din costuri ca să nu le afecteze activitatea economică. Unii mai lacomi taie mai mult decât ar fi necesar, ajungând să îşi taie şi “creanga de sub picioare”.

Totuşi, citind articolul lui Liviu Mihăileanu, nu am putut să nu îi dau dreptate. Este cu mult mai important cum tai decât cât tai. Sau cu alte cuvinte, da este bine sa fii realist si sa vezi cât poţi să reduci ca acea reducere să nu se întoarcă împotriva ta şi să îţi genereze pierderi şi mai mari, dar pasul imediat următor ar trebui să fie o analiză amănunţită a metodelor de a ajunge la dezideratul propus.

Vă dau un exemplu în acest sens. Vânzările au scăzut cantitativ cu 30%. Depozitul de produse finite este plin. Nu mai puteţi asigura producţia continuă la aceaşi capacitate ca până acum. Aveţi două alternative: fie opriţi temporar activitatea de producţie şi dacă vânzările nu îşi revin veţi produce în continuare la capacitatea iniţială dar cu sincope mai mici sau mai mari, fie reduceţi volumul producţiei – asigurând totuşi o continuitate a acesteia.

Prima variantă ar putea fi atractivă pe termen scurt, în speranţa că vânzările îşi vor reveni şi lucrurile vor fi din nou ca înainte, dar şi din dorinţa de a evita selectarea angajaţilor care să rămână şi care să plece. Dacă lucrurile nu se întorc în scurt timp la situaţia iniţială, această măsură se va întoarce împotriva companiei, deoarece vor exista mari fluctuaţii ale costului unitar datorită cheltuielilor fixe cu pornirea şi oprirea repetată a producţiei, dar pe de altă parte nici angajaţii nu vor putea lucra cu sincope neplătite la nesfârşit, astfel că selecţia de care vrem să fugim se va face oricum fără voia noastră şi fără participarea noastră, şi din experienţa mea pot să spun că primii care pleacă sunt angajaţii cei mai valoroşi ai firmei.

A doua variantă – reducerea numărului de angajaţi pentru a adapta producţia la noile condiţii ale pieţei şi pentru a asigura continuitate în procesul de producţie – este evitată tocmai pentru că implică un proces de selecţie realistă şi obiectivă, bazată pe valoare şi performanţe – şi este greu să fi obiectiv şi să priveşti strict din prisma obiectivelor firmei şi să neglijezi aspectele sociale. Totusi, pe termen lung, dacă tot trebuie să redimensionezi producţia la un nivel mai redus, e de preferat să îţi alegi obiectiv oamenii cu care mergi mai departe, decât să laşi selecţia să se facă natural şi să rămâi cu cei mai neproductivi angajaţi, care îţi vor genera şi mai multe pierderi.

Acesta este doar un exemplu că e mai important “Cum?” decât “Cât?”

Dacă aveţi şi alte exemple, scrieţi-ne.

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus