Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Submăsura 6.1 – instalare tineri fermieri demarează în 25 Martie

By on 13 March 2015 in Finanțări nerambursabile

Începând cu 25 martie 2015, demarează din nou mult așteptata linie de finanțare pentru Instalarea Tinerilor Fermieri în noul program PNDR.

Legume

Sprijinul nerambursabil

100% – max. 50.000 euro

Modificări

Ajutorul nerambursabil va fi de maxim 50.000 euro contrazicând zvonurile care afirmau ca va crește până la 70.000 euro. Se va păstra procentul de 100% nerambursabil dar vor fi câteva modificări față de ultimul program și anume:

 • la baza calculului ajutorului nerambursabil vor sta SO-urile (valoarea producției standard în euro) spre deosebire de UDE-urile clasice cu care ne-am obișnuit în cadrul FEADR – lista completa cu SO-urile pentru fiecare cultura o puteți descărca aici.
 • sprijinul se acordă pentru un minim de 12.000 SO și maxim 50.000 SO astfel: intre 12.000 SO-29.999 SO se acordă 40.000 euro și între 30.000 SO – 50.000 SO se acordă 50.000 euro – un calcul simplificat, fără alte calcule proporționale. Ca să exemplificăm, pentru minimul de 40.000 euro ai nevoie fie de 25 ha cultura mare, fie 1,7 ha legume în câmp, fie 12 vaci de lapte sau 30 suine.
 • ajutorul se va acorda tot în doua tranșe dar s-a modificat procentul pentru fiecare tranșă respectiv: 75% dupa semnarea acordului de finanțare și 25% la maxim 3 ani de la aceasta data, în condițiile respectării planului de afaceri. Noutatea vine la tranșa 2 prin faptul că, dacă nu s-a respectat tot planul de afaceri, tranșa 1 se recuperează doar procentual cu gradul de nerespectare a planului de afaceri, un lucru ce mi se pare foarte normal.

Modificări în punctaj

Noul program vine cu modificări și la punctarea proiectelor, criteriile de selecție fiind:

 • comasarea exploatațiilor având în vedere numărul exploatațiilor preluate integral;
 • nivelului de calificare în domeniul agricol;
 • sectorul prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultura, inclusiv producere de material săditor, pomicultura și producere de samânţă).
 • potențialul agricol ce vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate.
 • rasele/ soiurile autohtone.

Detalii referitoare la ce presupune fiecare criteriu se pot găsi în Ghidul Solicitantului (exista doar varianta consultativă la această ora) ce se poate accesa la aceași adresă electronica menționată mai sus.

Modificări în criteriile de eligibilitate

De asemenea, merită menționat faptul că și anumite criterii de eligibilitate s-au schimbat, dintre acestea amintim:

 • solicitantul trebuie să fie persoană juridică la depunerea proiectului (PFA, II sau SRL)
 • tânărul fermier trebuie să își mute domiciliul în comuna unde e ferma localizată
 • dacâ tânărul fermier are și un alt loc de muncă, acesta poate fi doar în comuna unde e ferma localizată, comunele limitrofe sau cel mai apropiat oraș
 • tânărul fermier devine fermier activ în 18 luni de la data instalării – rămâne de clarificat ce înseamnă acest aspect
 • implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în maxim 9 luni de la data semnării acordului de finanțare
 • până la a doua tranță trebuie să fi fost asigurată îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației (comercializare a producției proprii de minim 20% din valoare tranșa I) – rămâne de clarificat dacă acest prag este anual sau pe toata durata de implementare a planului de afaceri.

În această varianta a ghidului solicitantului nu se mai mentionează de vechile condiții: creșterea și dezvoltarea fermei sau justificarea a cel putin 30% din ajutorul nerambursabil. În primul caz, se întelege că ferma nu poate scădea sub valoarea SO-urilor pentru care a primit finanțare dar în al doilea caz se poate întelege și faptul ca trebuie prezentat în planul de afaceri felul în care se va utiliza întreaga valoarea a ajutorului nerambursabil primit.

Așteptăm publicarea ghidului solicitantului în varianta finală și sperăm ca se vor lămurii toate neclaritățile.

Aflați mai multe

Dacă doriți să profitați de această masură de finanțare, sau daca doriți mai multe informații, nu ezitați să ne contactați prin email pe pagina de contact sau telefonic la 0359-173300.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus