Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Transferurile din străinătate și finanțarea micilor întreprinderi (1)

By on 8 September 2010 in Training

În ultima decadă migrația pentru muncă și transferurile de bani din străinătate trimise de migranți dinspre economiile dezvoltate au crescut în mod vertiginos. În 2008, peste 375 USD miliarde au fost trimise la nivel global, iar 8533 USD milioane au fost trimise oficial numai în România, în timp ce aproape dublu se estimează a fi trimise prin canalele informale (World Bank 2007/2008). Dacă sunt adaptate nevoilor migranțiilor, transferurile din străinătate au potențialul de a facilita dezvoltarea economică si socială în țările destinatare, cum este și România. Și totuși, potențialul de dezvoltare al transfesurilor din străinătate este departe de a fi pe deplin exploatat.

2,7 milioane de romani au emigrat pentru muncă în UE; în România media transferurilor per capita este de 389 USD, ajungând în mod direct la destinatarii transferurilor; această sumă reprezintă triplul mediei pentru Europa Centrală și de Est, de doar 114 USD. În plus, transferurile din străinătate au reprezentat 5 procente din PIB în 2008, constituind o sursă importantă de finanțare externă, comparabilă cu ODA și FDI. Nivelul de bancarizare al migranților și al destinatarilor transferurilor din străinătate este scăzut, un număr relativ restrâns având acces ori raporturi profesionale cu băncile comerciale.

Deși sumele transferate din străinătate au crescut la nivel global, studii empirice au arătat că doar 5 procente din transferuri sunt canalizate spre investiții și economi (cea mai mare parte fiind canalizată spre țările de origine ale migranților) având efecte directe asupra dezvoltării întreprinderilor în țările de destinație. În același timp, peste 70 de procente din transferuri sunt folosite pentru consumul cotidian, având doar efecte indirecte asupra dezvoltării micilor întreprinderi (Orozco 2006).

Privind efectele indirecte, fiecare euro transferat din străinătate și cheltuit în țările de destinație implică creșterea cererii de servicii și produse și implicit crează noi locuri de munca, contribuind astfel la dezvoltarea economică la nivel local, inclusiv a micilor întreprinderi.

Privind efectele directe, transferurile din străinătate pot constitui un instrument de dezvoltare și finanțare a micilor întreprinderi în țările de destinație. Lipsa garanțiilor și a încrederii reciproce datorate absenței relațiilor anterioare cu instituțiile financiare constituie importante bariere de finanțare a star-up-urilor sau a proiectelor de extindere a unor afaceri existente. Astfel, transferurile din străinătate pot fi utilizate pentru achiziționarea de active care pot fi folosite ulterior drept garanții, facilitând acessul la finanțare. De asemenea, dacă sunt efectuate prin intermediul canalelor formale, transferurile din străinătate pot constitui baza dezvoltării unor relații profesionale de durată cu instituțiile financiare, reducând astfel constrângerile de finanțare. În plus, economiile rezultate din transferurile din străinătate pot fi utilizate pentru investiții și capital de lucru pentru miciile întreprinderi. Important de menționat este faptul că transferurile din străinătate pot constitui o sursă importantă și relativ stabilă de finanțare inclusiv în perioade de criză, considerând faptul că acestea s-au menținut la un nivel relativ constant în ultimii ani, în ciuda dificultăților financiare și economice.

Dar, experiența de pe teren a arătat faptul că în ciuda rolului pozitiv pe care transferurile din străinătate îl au asupra dezvoltării și finanțării micilor întreprinderi, există și unele limite care nu trebuie ignorate. Astfel, sumele transferate din străinătate sunt relativ mici, neavând întotdeauna aceași frecvență, implicând o perioadă mai lungă de constituire a resurselor necesare pentru investiții (media unui transfer fiind de 700 € pe lună provenind din UE); lipsa cunoștințelor migranților și a destinatarilor transferurilor în domeniul investițiilor și a dezvoltării unei afaceri, faptul că cea mai mare parte a transferurilor din străinătate sunt utilizate pentru consum, observându-se o slabă conștientizare de investire (probabil datorată lipsei cunoștinţelor în dezvoltarea unei afaceri și a lipsei de încredere în instituțiile financiare din România).

Și totuși în ciuda efectelor pozitive a transferurilor din străinătate asupra dezvoltării micilor întreprinderi, experiența de pe teren a arătat că potențialul lor de dezvoltare este încă departe de a fi pe deplin exploatat. Cea mai mare provocare a instituțiilor financiare este de a valorifica transferurile migranților și de a canaliza o mai mare parte a acestora spre activități productive și mai puțin spre consum. Considerând avantajele transferurilor din străinătate pentru instituțiile financiare, în ultima perioadă tot mai mulți actori financiari sunt atrași pe această piață. Dar pentru a capitaliza aceste avantaje, instituțiile financiare trebuie să dezvolte produse financiare adaptate nevoilor și specificității migranților și a destinatarilor transferurilor.

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus