Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Uite scrisoarea, nu e scrisoarea

By on 3 March 2011 in Credite IMM

Săptămâna aceasta am primit o adresă de la APDRP în care am fost anunţaţi că instituţia nu mai acceptă scrisorile de confort emise de către IFN-uri (instituţii financiare nebancare). Notificarea vine în contextul în care acelaşi APDRP şi-a dat acordul la finalul anului trecut ca IFN ROMCOM SA să emită scrisori de confort pentru beneficiarii de fonduri nerambursabile prin FEADR.

Motivarea poziţiei APDRP este simplistă, pusă fiind pe seama faptului că în ultima vreme, APDRP s-a confruntat cu o “mare problemă” în ceea ce priveşte Scrisorile de confort emise de către IFN-uri, în sensul că acestea erau obţinute foarte uşor de către solicitanţi, fără o verificare reală a bonităţii solicitanţilor, ceea ce se reflectă într-o scădere a ratei de absorbţie a fondurilor europene.

Ce înseamnă acest răspuns? Practic, clienţii ROMCOM nu ma pot beneficia de scrisori de confort emise de IFN ROMCOM SA, pentru că ROMCOM a fost pus în aceeaşi oală cu toate IFN-urile care au acordat scrisori de confort şi – posibil – nu şi-au respectat promisiunile. Sau poate, dacă obţinerea scrisorilor până acum s-a făcut atât de uşor, ideea este ca solicitanţii de fonduri să le obţină mai greu şi să transpire mai mult pentru fondurile nerambursabile????

Îmi pare rău să văd că APDRP nu ia în considerare protocolul de colaborare între ROMCOM şi Agenţia SAPARD, în cadrul căreia ROMCOM a mai emis şi onorat scrisori de confort, zecile de credite de cofinanţare pentru proiecte europene, procedurile interne de emitere de scrisori de confort şi capitalul social de peste 1 milion de Euro.

Obiectivul nostru la ROMCOM este şi rămâne să sprijinim dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii, inclusiv prin creşterea şi utilizarea fondurilor europene nerambusabile. Păcat că nu vorbim aceeaşi limbă cu cei care administrează aceste fonduri.

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus