Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Vânătorii de datorii

By on 9 March 2011 in Consultanță

Sunt multe firme şi persoane fizice, care din cauza problemelor financiare amână plata datoriilor, sau se fac că uită de ele. Dar creditorii încearcă prin multe metode să îi constrângă şi să mai recupereze ceva din pierdere înainte de a începe executarea silită. De aceea, la momentul actual, colectarea şi recuperarea datoriilor prin firme specializate reprezintă o nişă în dezvoltare pe piaţa acţiunilor extrajudiciare de recuperare a creanţelor şi o metodă utilizată tot mai des de instituţiile bancare, de companiile de utilităţi, sau de alte firme care întâmpină greutăţi în recuperarea creanţelor de la clienţi.

Se ştie că fiecare recuperator are propriul stil de abordare cât şi propriile metode de contactare a debitorului. Putem delimita astfel două categorii de recuperatori: recuperatori care utilizează intimidarea şi recuperatori care intervin pe cale amiabilă în recuperarea creanţelor.

1. Prima categorie de recuperatori, după cum am citit de curând pe un site cu idei de afaceri, iniţiază legătura cu datornicul printr-o scrisoare mai deosebită. Pentru 100 euro (în Germania) recuperatorii trimit o scrisoare, într-un plic rusesc şi cu ştampila unui oficiu poştal rusesc. Când te gândeşti la Rusia te gândeşti la KGB, duritate, urmăriri şi ameninţări. O bună parte din cei abordaţi astfel, de teamă, îşi achită datoriile în scurt timp.

Alţi datornici nu sunt impresionaţi de această scrisoare. Pentru aproximativ 1.000 euro, dacă scrisoarea nu-şi face efectul, creditorii pot recurge la angajarea altor persoane pentru deplasarea la domiciliul debitorului. În general persoanele trimise sunt nişte tipi masivi, bine-făcuţi care inspiră teamă. Ei îşi fac apariţia în cartier, întrebând vecinii acestuia unde anume locuieşte respectivul, când l-au văzut ultima dată. Apoi apar la firma acestuia şi câteva zile spionează zona dar nu recurg la ameninţări clare sau acte violente (acestea fiind ilegale). Simpla prezentă a acestor agenți intimidează, aşa că majoritatea datornicilor dacă nu au fugit din ţară, încep să plătească de teama de a nu fi tâlhăriţi şi pentru a nu-şi pune familia în pericol.

Această metodă e utilizată destul de puţin deoarece e destul de brutală.

2. Cea de a doua categorie de recuperatori e mai diplomată şi rar recurge la ameninţări. Ea se rezumă la presiune morală prin stabilirea de comun acord cu datornicul la anumite plăţi. La acest tip de recuperare se apelează când restanţele nu sunt prea mari sau prea vechi.

Cea mai dezvoltată metodă de recuperare actuală, după cea a trimiterii somaţiilor – notificărilor scrise la adresa datornicului şi/sau a garantului său, este abordarea telefonică.

Sunt multe firme de recuperare de creanţe cu zeci de tineri care stau într-o sală, între nişte pereţi falşi, cu un microfon şi o pereche de căşti, în faţa unui monitor pe care apare situaţia datornicului. Datornicul e sunat şi i se cere amabil ca:

  • până la data de… să găsească o soluţie pentru de a plăti suma de… lei;
  • să facă toate eforturile necesare să plătească pentru ca dosarul să nu ajungă pe mâna executorilor judecătoreşti;
  • să plătească suma de… pentru a evita recuperarea datoriilor pe cale legală şi executarea garanţiei.

În cazul în care nu răspund la telefon, li se trimite un sms sau un e-mail cu sumele datorate. Dacă nu apare nici o plată în următoarele zile, sunt contactaţi giranţii sau alţi membri ai familiei.

Se întâmplă adesea ca între finanțator și finanțat să se stabilească de-a lungul unei lungi perioade de colaborare și relații bazate pe empatie sau simpatie, ceea ce poate îngreuna procesul de recuperare de către finanțator. În astfel de cazuri se recomandă apelarea la recuperatori externi care pot prezenta situația mult mai detașat și cu o probabilitate mai ridicată de reușită.

În cazul în care în urma tuturor eforturilor creditorilor de recuperare a datoriilor pe aceste căi, debitorii nu reacţionează şi metodele nu-şi obţin efectul, atunci se va apela la calea legală de recuperare a datoriilor şi anume la instanţele judecătoreşti şi executarea silită a bunurilor care sunt în garanţie.

Anca Pop

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus