Soluții de dezvoltare pentru afaceri

100 Argumente pentru un credit ROMCOM: știu exact ce plătesc până la finalul creditului (18)

By on 27 March 2015 in Credite IMM

Octavian decide să facă un pas înainte în viaţă şi să devină proprietar de locuinţă. Prin urmare, studiază piaţa, găseşte imobilul ideal, face rost de finanţare şi bate palma cu vânzătorul pentru preţul apartamentului. Vânzătorul vrea euro, dar Octavian are banii în lei. Când vine momentul să încheie tranzacţia şi să achite preţul, el constată cu stupoare că, între timp, cursul leu/euro a crescut semnificativ şi acum trebuie să plătească o sumă mai mare decât anticipase.

Notite

Cerasela decide să se căsătorească şi, împreună cu viitorul partener de viaţă, porneşte pe lungul drum al pregătirilor de nuntă. Găsesc locul perfect pentru organizarea recepţiei şi bat palma cu proprietarul sălii de evenimente. În săptămâna dinaintea zilei mult aşteptate, Cerasela primeşte un telefon şi află că, deşi nu toţi invitaţii aşteptaţi au confirmat participarea, va trebui să plătească un număr de meniuri egal cu cel estimat iniţial, altfel preţul meniului va fi mai mare. O cheltuială suplimentară cam imposibil de evitat într-un astfel de moment.

Andreea, spirit întreprinzător, are oportunitatea de a presta servicii de transport pentru o companie serioasă şi decide să înfiinţeze o societate de profil. Cu atât mai mult cu cât are şi o rezervă de capital şi nu este nevoită să împrumute bani de undeva. Aşadar, parcurge tot procesul de înfiinţare a societăţii şi achiziţionează un autovehicul. Numai că, pentru a putea presta servicii, este nevoită să obţină licenţa de transport şi o serie de alte autorizaţii, să doteze corespunzător autovehiculul, să plătească diverse taxe etc – toate, cheltuieli pe care nu le prevăzuse pentru că nu cunoscuse în totalitate condiţiile impuse de lege.

Costuri mai mari decât planul inițial

Ceea ce au în comun personajele din exemplele de mai sus este că toate au avut surpriza neplăcută de a plăti mai mult decât şi-au planificat iniţial. Şi probabil că toţi am trecut la un moment dat printr-o situaţie de aceeaşi natură. Uneori paguba este mai mică, alteori mai mare. În unele cazuri ne asumăm vina de a nu ne fi făcut temele bine înainte, iar alteori îi considerăm vinovaţi pe alţii pentru că nu ne-au oferit de la început toate informaţiile. Sentimentul, însă, este invariabil cel de frustrare. Şi este unul foarte neplăcut.

Cine are copii este familiarizat cu capacitatea fenomenală a acestora, mai ales la o vârstă mică, de a asculta sau viziona minute sau chiar ore în şir aceeaşi melodie pe Youtube, aceeaşi reclamă la TV, aceeaşi poveste spusă de părinte etc. Relativ recent am înţeles şi de ce: pentru că ei se ancorează în ceea ce le este familiar şi găsesc siguranţă în ceea ce cunosc. Cunoaşterea ne creează acest sentiment de siguranţă. Măsura în care putem anticipa cursul evenimentelor sau rezultatele acţiunilor ne dă măsura încrederii cu care ne implicăm în anumite activităţi.

Rata fixa a dobânzii

Întrucât noi, la ROMCOM, ştim aceste lucruri, am căutat să configurăm produse de finanţare care să le permită clienţilor noştri să cunoască de la început, cu un grad cât mai mare de certitudine, la ce se angajează şi cât vor avea de plătit în final. Prin urmare, unul dintre lucrurile pe care le facem este să practicăm o RATĂ A DOBÂNZII FIXĂ pe toată perioada de derulare a contractului. Aceasta înseamnă că dobânzile prevăzute în contract şi în scadenţar nu se modifică.

Cine a contractat vreodată un credit ştie ce înseamnă ca rata dobânzii să fie legată de indici ca ROBOR, EURIBOR etc şi tot la şase luni sau la un an să se recalculeze, iar dobânda lunară să se modifice. Din păcate, ce se întâmplă uneori este că atunci când indicele respectiv este în scădere, instituţia creditoare, în loc să scadă la rândul ei rata dobânzii, o păstrează şi îşi măreşte practic marja proprie. O ştiu din experienţă personală proprie.

Doar în moneda în care înregistrați venituri

Un alt lucru pe care îl facem pentru a maximiza gradul de siguranţă al clienţilor noştri este că acordăm credite DOAR ÎN MONEDA ÎN CARE ACEŞTIA ÎNREGISTREAZĂ VENITURI. Lucrul acesta este deosebit de relevant mai ales acum, în contextul liberalizării cursului francului şi al creşterii cursului de schimb al dolarului. Prin faptul că acordăm majoritatea creditelor în moneda naţională, noi absorbim integral efectul acestor mişcări de pe piaţa valutară şi nu transferăm riscul asupra clienţilor noştri. Chiar şi în situaţiile în care creditul este necesar pentru realizarea unei achiziţii externe cu preţul stabilit în monedă străină, recomandăm ca finanţarea să se facă în lei.

Pentru sume medii şi mari, cursul la care se va cumpăra valuta străină poate fi negociat de obicei la bănci sau la casele de schimb valutar, diminuând astfel costul schimbului. Mai important, însă, este că rambursarea creditului se va face în moneda în care se vor realiza veniturile, dispărând astfel riscul asociat fluctuaţiilor de curs.

În fine, pentru că nu avem posibilitatea să gestionăm conturi şi pentru că nu ne obligăm clienţii să lucreze cu o anumită bancă, fiecare client are libertatea să colaboreze pe toată durata creditului cu banca preferată, putând astfel să decidă asupra costurilor legate de operaţiunile bancare. De asemenea, nu percepem comisioane de risc, administrare, gestiune etc, ceea ce simplifică mult calculul costului total al unui împrumut.

Haideți să vorbim

Dacă aveţi în plan să realizaţi investiţii în perioada următoare sau dacă aveţi nevoie de capital pentru derularea activităţii curente, nu ezitaţi să ne contactaţi telefonic sau prin email la sediul nostru pentru a obţine mai multe informaţii despre modul în care putem veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră.

Iar dacă alegeţi să ne vizitaţi personal la sediul nostru pentru a sta de vorbă cu unul dintre consultanţii noştri, vă oferim gratuit, în schimbul acestui efort, şi o cafea excelentă.

Tags:

Dorin Pantea

Despre autor

Despre autor: Dorin este consultant credite şi responsabil pentru promovarea creditelor ROMCOM prin intermediul birourilor ROMCOM din ţară. S-a alăturat echipei ROMCOM în 2007. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus