Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Cât de necesară este o educaţie financiară minimă!

By on 14 December 2011 in Credite IMM

Săptămâna trecută prin amabilitatea Microfinance Centre, dar şi Express Finance, am avut deosebita plăcere de a participa la Timişoara, la o instruire de 5 zile cu privire la Managementul datoriilor, seminar organizat exclusiv pentru Instituţii Financiare Non-bancare (IFN-uri), cu alte cuvinte instituţii care acorda credite în România!

Deşi titlul seminarului suna destul de pompos, lucrurile învăţate acolo nu au fost o noutate pentru cei care lucrează în domeniul financiar. Dar am descoperit că sunt elementare, vitale şi de cele mai mult ori necunoscute de către marea majoritate a populaţiei, pentru o viaţă înţeleaptă, din punct de vedere financiar, atât pentru orice afacere, indiferent de amploarea ei, cât şi pentru o viaţă de familie. De altfel, oricine face parte dintr-o familie, chiar dacă familia sa are un singur membru.

Împreună cu reprezentanţi din 7 alte instituţii care acordă credite în România am aflat cât de important este ca noi românii, o societate care a trăit atât de mult sub opresiunea comunistă, privaţi de instrumente financiare de economisire şi protecţie, dar şi de întreg sistemul de creditare, să înţelegem cum funcţionează toate acestea şi să le punem în mod inteligent în folosul nostru.

Atenţia cea mai mare a fost alocată creditelor şi ajutării clienţilor noștri în a înţelege semnificaţia acestora deoarece sunt prea mulţi cei care intră în birourile băncilor sau a instituţiilor de creditare la fel ca a noastră şi nu pot răspunde adecvat la întrebări de genul:

 • Ce este un credit?
 • Care sunt tipurile de credit existente la noi în ţară?
 • Care sunt costurile unui credit – directe şi indirecte?
 • Cum să determine care este limita lor de îndatorare?
 • Ce se întâmplă atunci când nu-şi plătesc ratele? Care sunt repercusiunile?
 • Ştiu să facă un buget al familiei sale sau afacerii sale?
 • Ce înseamnă economisire? Dar fond de urgenţă?

Majoritatea celor care doresc un credit sunt mult prea concentraţi pe întrebări de genul:

 • Ce documente trebuie să vă aduc?
 • Câţi bani îmi puteţi da?
 • Cât de repede îmi viraţi banii şi unde?
 • Trebuie să justific ce fac cu ei?
 • Se poate o dobândă mai mică şi o perioadă de graţie mai mare?

Nu că aceste întrebări nu sunt importante sau utile, doar că este mult mai important să facem mai întâi împreună cu ofiţerul de credite o analiză financiară a familiei şi/sau afacerii înainte de a solicita un credit. Toate acestea pentru a determina cu exactitate nevoia, dar şi pentru a pune în balanţă oportunitatea, precum şi beneficiul vizat. Făcând toate acestea riscul de a ajunge în situaţii neplăcute este mult mai mic, deoarece ne-am îndatorat în mod inteligent.

Oricum, ceea ce a rămas cu noi după această instruire este să ne concentrăm şi mai mult pe oferirea unei consultanţe financiare clienţilor noștri, înainte de a oferi soluţii şi vinde produse de creditare. În acest sens, dorim să organizăm la rândul nostru, împreună cu sprijinul Microfinance Centre o serie de astfel de seminarii (vă asigurăm că acestea nu vor dura 5 zile), în care vom oferi gratuit astfel de instruire şi consultanţă financiară.

Pentru cei interesaţi, vă rugăm să luaţi legătura cu Miler Ciprian Stoica, tel. 0758 835 956 sau ciprian.stoica@romcom.ro, pentru a determina cu exactitate localităţile în care vom începe şi pentru a vă rezerva un loc la aceste seminarii.

Vă aşteptăm cu drag în birourile ROMCOM din toată ţara, pentru a vă oferi consultanţă financiară pentru o viaţă inteligentă din punct de vedere financiar.

Ciprian Stoica

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus