Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Ce alternative ai ca să finanţezi o afacere start-up?

By on 20 August 2010 in Credite IMM

 

Chiar dacă la prima vedere o afacere de tip start-up are puţine opţiuni de finanţare, există alternative la îndemână care funcţionează. Acestea includ fondurile proprii, creditele (inclusiv de la ROMCOM) şi finanţările nerambursabile.

Fonduri proprii: probabil cea mai la îndemână sursă de finanţare, include şi banii de la rude şi prieteni. Finanţarea din fonduri proprii prezintă avantajul unui regim mai puţin strict decât al băncii şi lipsa birocraţiei – nu ai nevoie nici de acte, nici de plan de afaceri. Dezavantajele ţin de faptul că fondurile proprii sunt în general limitate, şi se poate să nu-ţi asigure “combustibil” pentru multă vreme, iar absenţa unui plan de afaceri poate duce la o administrare proastră a fondurilor. Şi posibil la discuţii cu rudele şi prietenii care te-au finanţat.

Credit: creditul este o sursă externă de finanţare, şi are avantajul disciplinei impuse afacerii aflate la început. Înainte să apelezi la un credit ai nevoie să îţi pui ordine în actele firmei, şi să îţi pregăteşti un plan de afaceri care să convingă finanţatorul. În general, primirea unei finanţări sub formă de credit este un semnal bun cu privire la viabilitate afacerii. Dezavantajele ţin de reticenţa băncilor de a finanţa afaceri noi, de pierderea garanţiilor în caz de nereuşită şi de întreruperea creditării în cazul unor evenimente nefavorabile.

Finanţare nerambursabilă: finanţările nerambursabile repezintă o fereastră de oportunitate extraordinară pentru afacerile start-up, în special pentru cei din zonele rurale. Componenta de finanţare nerambursabilă poate varia între 50% şi 100%. Ca şi în cazul creditului, ai nevoie să îţi pui ordine în actele firmei, şi să îţi pregăteşti un plan de afaceri care să convingă finanţatorul. Mai mult, procesul de aprobare al finanţării nerambursabile durează destul de mult (3-12 luni) şi trebuie să îţi respecţi indicatorii prevăzuţi în cererea de finanţare. Totuşi, discutăm de finanţare nerambursabilă, deci merită efortul.

Forme mai sofisticate de finanţare pentru start-up-uri pot include finanţările de la incubatoare de afaceri, emisiunile de acţiuni şi obligaţiuni, fondurile de capital de risc sau de la investitori de tip “angel investors”, şi creditele de la furnizori şi de la clienţi.

Cum intenţionezi să-ţi finanţezi ideea de afaceri? Dacă fondurile proprii sunt limitate, ROMCOM îţi poate oferi un credit pentru start-up în limita sumei de 100.000 Ron, pe o perioadă de până la 60 luni, cu ipotecă. De asemenea, consultanţii ROMCOM au experienţă în obţinerea de finanţări nerambursabile pentru afaceri start-up. Te invit să ne contactezi pentru a afla mai multe detalii.

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus