Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Cine ar trebui să plătească pentru efectele crizei?

By on 6 September 2010 in Training

Suntem în plină criză de ceva vreme, unii prevăd deja ieşirea din criză, alţii spun că partea cea mai grea a crizei încă nu s-a declanşat, dar ceea ce mă deranjează pe mine este alt lucru. S-a căutat şi s-a găsit principalul vinovat al crizei: sistemul bancar cu ale sale credite neperformante reambalate şi vândute mai departe. De regulă, orice vinovat – odată ce e identificat şi recunoscut ca şi vinovat de cei care împart dreptatea – el este cel care trebuie să despăgubească păgubiţii.

Ei bine, revenind la criza noastră, băncile după ce şi-au luat „rufele murdare” şi „le-au parfumat” şi le-au pus pe piaţă ca şi „haine aproape noi import SUA”, şi după ce aceste „pachete” au generat criza, tot băncile s-au transformat în victime şi tot ele sunt cele care au cerşit bani, iar unele guverne strânse cu uşa chiar le-au dat bani în diverse forme.

După ce criza s-a extins la toate sectoarele economice, cine credeţi că a trecut cel mai uşor prin criză? Tot băncile, care au revenit în trimestrul al doilea din 2010 la nivelurile profiturilor de dinaintea crizei. Dar în vârtejul crizei au fost atrase nu doar toate sectoarele economiei ci şi bugetele de stat ale multor ţări au fost afectate. De departe se remarcă cazul Greciei care a cerut ajutor de urgenţă de pe la toate organismele şi organizaţiile care o puteau ajuta. Uniunea Europeană s-a mobilizat imediat şi a pornit cheta, să vadă cât oferă fiecare membru – din buzunarul propriilor cetăţeni, evident.

Revin acum la nedumerirea mea, sau la ceea ce mă deranjează pe mine. Dacă băncile sunt vinovate de generarea crizei, dacă ele sunt cele care au primit deja o mulţime de ajutoare de la guvernele multor ţări, dacă tot ele şi-au revenit uimitor de repede şi au ajuns la profiturile de dinaintea crizei, de ce să nu plătească ele Greciei pagubele provocate, sau măcar o parte din ele? De ce trebuie să strângem cureaua tot noi contribuabilii de rând în locul celor vinovaţi, când cei vinovaţi trăiesc şi trăiesc chiar bine?

Se pare că nu sunt singurul care a ajuns la această concluzie, ci s-au mai trezit şi alţii, cum ar fi premierul ceh Petr Necas şi premierul slovac Iveta Radicova. Să vedem ce atitudine vor avea politicienii noştri. Dar voi, ce părere aveţi? Cine ar trebui să plătească Greciei?

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus