Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Facilităţi fiscale profit reinvestit – scutire de impozit din 01 ianuarie 2016

By on 28 December 2015 in Contabilitate

Începând cu anul 2016, conform noilor modificări aduse Codului fiscal, profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit.

Echipamente electronice

De remarcat

Ca urmare a noilor prevederi fiscale, valabile din 01 ianuarie 2016 se remarcă următoarele:

  • Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1 (2.1. echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru)), respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe;
  • Noutatea pentru 2016 este cuprinderea grupei 2.2.9. în lista activelor pentru care se aplică scutirea.
  • Denumirea grupei 2.2.9. este ‘’Calculatoare electronice şi echipamente periferice. Maşini şi aparate de casă, control şi facturat.’’ – Perioda de amortizare intre 2-4 ani

Concluzie

Ca și concluzie, începând din anul 2016, devine un avantaj achiziţia de tehnică de calcul, mai ales de valori mai mari, sub aspectul facilităţii de reducere a impozitului pe profit reinvestit.

Aveți întrebări?

Pentru mai multe informații cu privire la impactul pe care îl vor avea modificările impozitelor și taxelor locale asupra afacerii Dvs va rugăm să ne contactați.

Baza legală

Legea 227/2015 privind Codul fiscal;
OUG 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Tags:

Sergiu Cobirzan

Despre autor

Despre autor: Sergiu este Directorul General și proprietar al CSB Audit Cluj, membră a grupului Contabrio, Este expert contabil din anul 2004 și auditor financiar din anul 2013, având o experiență de peste 15 ani în domeniul financiar în companii din profilurile producție, comerț, bancar și servicii, atât în companii românești cât și multinaționale. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus